Prvi put da odmetnik uzvrati udarac DPS-u

Brojne nerasvijetljene afere u koje su umiješani najviši zvaničnici vlasti otvorilo je pitanje od milion dolara – da li će se i sada sve završiti kao u slučaju šverca duvana, S. Č, “Telekoma”, “Snimka”, “Limenke”...
20238 pregleda 24 komentar(a)
Knežević sa funkcionerima DPS-a i bivšim šefom EK u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Knežević sa funkcionerima DPS-a i bivšim šefom EK u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.01.2019. 13:40h

Slučaj Duška Kneževića mogao bi dobiti drugačiji epilog od ranijih, sličnih afera, na kojima se nakupila paučina u fiokama pravosudnih organa, ukoliko se ispostavi da u DPS-u postoje snage koje mogu i hoće da ovu aferu upotrijebe za ostvarenje sopstvenih političkih ambicija, ocijenio je izvršni direktor Instituta alternativa (IA) Stevo Muk.

Paradoksalno je, kaže Muk, da opozicija, NVO i mediji traže da crnogorsko pravosuđe privede pravdi krivce za ovaj i druge slučajeve, dok istovremeno tvrde da su te iste institucije zarobljene i režimske. Brojne nerasvijetljene afere u koje su umiješani najviši zvaničnici vlasti odmah je, na početku slučaja Duška Kneževića, otvorilo pitanje od milion dolara – da li će se i sada sve završiti kao u aferama šverca duvana, S.Č., “Telekoma”, “Snimka”, “Limenke”... Ili će slučaj Kneževića dobiti drugačiji epilog.

Jedina afera koja je rezultirala svojevrsnom političkom i pravosudnom kaznom može se smatrati „Zavala“ i niz slučajeva u Budvi.

Iako je osuđeni šef kriminalne grupe u Beogradu na slobodi, činjenica je da je Milo Đukanović eliminacijom Svetozara Marovića izgubio do tada najozbiljnijeg konkurenta u partiji. Na drugoj strani, DPS je kažnjen gubitkom vlasti u Budvi iako je samo prije dva izborna ciklusa uživao podršku preko dvije trećine birača iz tog grada.

Muk podsjeća da se sada prvi put dešava da tajkun takvog ranga, doskora vrlo blizak Đukanoviću i DPS-u, najprije biva izložen ”progonu” zvaničnih institucija, da bi zatim lično i javno uzvratio udarac iznoseći ozbiljne optužbe sa očiglednim dokazima. „Niko naravno ne zna šta Knežević još ima i šta želi da ponudi javnosti. Moguće da u njegovoj arhivi postoje i drugi važni slučajevi zloupotreba“, kaže Muk.

On kaže da dalji pravosudni proces prvenstveno zavisi od specijalnog državnog tužilaštva šta god Knežević ponudi.

„Ako je Knežević speman da svjedoči i nudi dokaze za svoje tvrdnje, potrebno je da na drugoj strani imamo Specijalno tužilaštvo koje je spremno da svjedoka zaštiti i da vjerodostojno vodi postupak. Očekujem da će tužilaštvo pokušati da umiri javnost otvaranjem izviđaja u ovom slučaju, a poznato je koliko dugo se izviđaji u slučajevima koji vode do vrha DPS-a vode i kako bivaju okončani“, kaže Muk.

Nije potrebno ići dalje od Hrvatske pa vidjeti kako na krupne afere reaguje politička elita i javnost države koja je prošla kroz nekoliko ciklusa smjene vlasti. Hrvatski premijer Andrej Plenković brzo se ogradio od tajkuna Ivice Todorića i Agrokora i skoro na dnevnoj bazi informisao javnost, iako na kašičicu, o procesu koji je drmao finansijski sektor te države.

Crnogorski premijer Duško Marković koji je u sistemu najodgovorniji i koji bi trebalo da bude najprozvaniji, odmah iza lidera DPS-a, do sada se nije oglašavao. DPS se oglasio jednim saopštenjem u kojem se samo kratko osvrće na snimak na kojem se vidi kako Knežević daje njihovom zvaničniku Slavoljubu Stijepoviću 97, 5 hiljada eura. Muk kaže da je DPS svojim saopštenjem potvrdio da neće priznati učešće u očigledno nezakonitim radnjama, te da će debatu kao i ranije prebacivati na teren političke borbe, optužujući aktere za nove pokušaje političke destabilizacije, a samog Kneževića za pokušaj pritiska na državne organe.

„Ostaje otvoreno pitanje da li će unutar DPS-a ova afera ubrzati proces raslojavanja, odnosno da li će se unutar DPS-a pojaviti i osnažiti političke snage koje mogu i hoće da ovu aferu upotrijebe za ostvarenje sopstvenih političkih ambicija. Ukoliko se ispostavi da takve snage postoje i imaju kontrolu nad značajnim partijskim i državnim polugama moći, slučaj Duška Kneževića može dobiti neuobičajeno ubrzanje i drugačiji epilog od ranijih sličnih afera“, zaključio je Muk.

Mogli bismo saznati kako je Đukanović zaradio prvi milion

Prema riječima Muka, dva slučaja mogu biti posebno važna ukoliko Knežević odluči da ih učini javnim:

„Objašnjenje nastanka prvog miliona Đukanovića i slučaja “Telekom“. Ukoliko Knežević bude bio spreman da vjerodostojno “otvori“ ova dva slučaja to može biti nešto preko čega se ne može olako preći“, naveo je Muk.

Američka komisija za hartije od vrijednosti dovela je u vezu Anu Đukanović, što je kasnije potvrdio i njen brat i šef države i DPS-a Milo Đukanović, sa korupcijom prilikom privatizacije Telekoma, dok je Đukanović prvi formalni milion „zaradio“ na osnovu kredita londonske filijale Pireus banke. Od njega je kupio akcije Prve banke koje su u kasnije skočile, čime je objasnio kako je vratio sporni kredit.

U oba slučaja pominjane su firme povezane sa Duškom Kneževičem, a ovi slučajevi mogli bi izaći iz domena crnogorskog pravosuđa ako se pojave neki novi momenti.

Knežević je kazao da je sa SDT Milivojem Katnićem u septembru 2017 razgovarao o aferi “Telekom”, porodici Đukanović, vili koja se gradi pored vile “Gorica” i njena namjena, prodaja Elektroprivrede italijanskoj A2A, sudski procesi sa kompanijom “Kaspia” koja je u vlasništvu porodice ministra u Vladi Azerbejdžana Kamaladina Haydarova.

Bonus video: