PzP: Nećemo učestvovati u predstavi oko Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu

239 pregleda 5 komentar(a)
Veljko Vasiljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veljko Vasiljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.01.2015. 10:52h

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija su različita imena za potpuno istu političku strukturu koja godinama zajednički pljačka i zadužuje Crnu Goru. Između takozvanih partnera u vlasti nema razlike, osim što SDP po zadatku igra komičnu ulogu čuvara države i javnog interesa, smatra potredsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević.

On je u saopštenju za medije kazao da je "jasno da je priča oko takozvanog novog koalicionog sporazuma obična laž kojom zamajavaju lakovjerne".

"Trebalo bi,valjda, da neko povjeruje u priču da je Kraljičina plaža nešto važnija za Crnu Goru od Elektoprivrede, Telekoma, lučkog kontejnerskog terminala, KAP-a, željezare i drugih preduzeća koje su DPS i SDP zajedno raskrčmili? Kako da ne. Pokret za promjene i DF, kao uostalom i nijedan normalan građanin, neće nasjesti na tu priču. Treba se samo sjetiti etičkih tirada i manifesta koje je SDP, kao dio sramotnog lica Podgorice, plasirao u lice građanima. Podgoričani, koji su iščekivali ozbiljan epilog i demokratski iskorak, sjećaju se kako je konačna prodajna cijena SDP-a dugo utvrđivana, kako su se mučili da sakriju pravo lice, pa je dogovor oko pazara odlagan i na kraju ostavljen za "posle godišnjih odmora". A rezultat te izborne prevare je Migo Stijepović na čelu Podgorice", naveo je on.

Vasiljević je kazao da, u vezi sa procesom usvajanja zakona iz oblasti pravosuđa, a naročito oko specijalnog državnog tužioca", PzP ne vjeruje da su "kreatori politizovanog pravosuđa i korumpiranog sistema sada zainteresovani za javan i pošten rad državnog i specijalnog tužilaštva".

"PzP u to ne vjeruje, bez obzira na personalna rješenja, jer ne postoje sistemski uslovi za normalan, depolitizovan i zakonit rad tužilaštva. Trenutno su u skupštinskoj proceduri dva zakona o tužilaštvu. Jedan o državnom a drugi o specijalnom. U normalnoj državi to se rješava jednim zakonom".

Vasivljeć smatra da je "suština da se preko dvojnog tužilaštva nastavi blokada pravnog sistema sa afirmacijom zakona ćutanja, uz uvođenje dodatne kontrole nad policijom".

"Ustavne promjene i izbor novog tužilačkog savjeta nijesu donijele ništa novo, to je i dalje političko tijelo, sa velikim društvenim uticajem ali bez ikakve društvene odgovornosti. Zbog toga Pokret za promjene neće učestvovati u amandmanskoj predstavi oko Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu. Nećemo podržati ni zakon koji predlaže DPS ni amandmane koje će predložiti SDP. Neka se braća po korupciji sami dogovore. Ovakav stav nije opstrukcija. Naprotiv, ovim pružamo ruku svim poslanicima koji su svjesni sistemskih problema u crnogorskom društvu i spremni da preuzmu građansku i poslaničku odgovornost. Istovremeno razotkrivamo lažne moraliste iz SDP-a, koji kritikuju DPS, prozivaju ih za pljačku i poharu KAP-a, Svetog Stefana, opstrukciju VDT-a, a istovremeno zajedno sa DPS-om nemilice pustoše Crnu Goru i nameću građanima dugove koje će ispaštati generacije iza nas. Možda to nekima izgleda lagodno, ali je u svakom slučaju neodgovorno. Mi imamo druge vrijednosti, a odgovornost je jedna od njih".

Bonus video: