Koprivica: Zašto je ministar indolentan prema putu Šćepan Polje-Foča?

95 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.01.2015. 13:11h

Funkcioner Demokratske narodne partije Dragan Koprivica pitao je ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića kako on, njegovo ministarstvo i njegova Vlada mogu i dalje da se tako indolentno ponašate prema činjenici da se desetine hiljada građana Crne Gore svake godine prevozi najopasnijim putem u Evropi, u dužini od trinaest kilometara, od graničnog prelaza Šćepan Polje prema Foči.

"Svakako, u DNP-u znamo da je riječ o teritoriji druge, susjedne države. Ali Vas pitamo da li ste, i kad, pokrenuli bilateralne razgovore sa resornim kolegom iz susjedne države, opravdano zabrinuti za sigurnost sugrađana i Vaše zemlje, koji svakodnevno prelaze tu etapu, po sistemu: „glavu u torbu, pa kroz iglene uši“. Nadam se da Vam je poznato da je riječ o najgoroj trasi puta na Balkanu, i u Evropi, o nazovi-cesti, kakva postoji još jedino u Avganistanu, Boliviji i Indiji. Ta samo jedna traka za vozila u oba smjera bukvalno visi nad rijekom Drinom, i ambisima, krajnje neobezbijeđena, bez ikakvih branika, po živote putnika opasna, i s djelovima trase makadama, gdje autobus uspije jedva da se provuče brzinom od 2 km na sat. A putnici gledaju u odrone i provalije, mnogi se moleći Bogu. Ne treba ni pominjati kakve sve opasnosti krije noćna, pritom zimska vožnja, po ledu i snijegu na tom dijelu puta, to jest, bespuća. I sami znate kakva se tragedija nedavno desila na toj dionici, a nove nevolje su moguće svakog dana, posebno, noći", navodi se u saopštenju Koprivice.

Koprivica traži odgovor zašto se ne insistira na nastavku razgovora, i ne protestujete.

"I da li ćete preuzeti na sebe dio odgovornosti u slučaju novih opasnih događaja na ovoj trasi smrti prema Foči. Tuda nekad ne pomaže ni sva umješnost vozača brojnih autobusa, koji se samim čudom uspiju mimoići tom više kozjom stazom u 21. vijeku, nego putem za ljude, zbog kojeg bi mnogi morali da se stide na eks-ju prostoru. U DNP-u očekujemo, i želimo da konačno preduzmete hitne mjere po ovom pitanju. U slučaju da se dese i nove nevolje na ovoj opasnoj trasi, pri kojima će biti ugroženi životi i naših državljana, DNP će, ministre Brajoviću, sigurno prozvati Vaše Ministarstvo, i Vas lično, i podsjetiti Vas na ovo naše obraćanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: