U penziju mora 39 službenika ANB-a

Za penziju pod povoljnim uslovima do 1. marta, kako je Marković naveo u odgovoru, može da se prijave i 37 službenika koji su 31. decembra 2014. navršili najmanje 50 godina i imaju 20 godina radnog staža, od čega pola u ANB-u
261 pregleda 30 komentar(a)
Duško Marković, Boro Vučinić, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Boro Vučinić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2015. 07:07h

U Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima 76 službenika koji ispunjavaju uslove da budu penzionisani na osnovu vladinog Predloga izmjena zakona o ANB. Tim izmjenama se, pod pritiskom NATO partnera, pokušava rješiti problem kompromitovanih i kadrova navodno povezanih sa Rusima.

Reforma bezbjednosnih službi, koja podrazumijeva i odlazak kontroverznih službenika, uz vladavinu prava, ključni je uslov da Crna Gora do kraja 2015. dobije pozivnicu za NATO.

Predlogom zakona, o kome poslanici treba da se izjasne naredne sedmice, predviđa se da po sili zakona u penziju idu oni službenici ANB koji su do kraja 2014. napunili 50 godina i imaju 30 godina staža, od čega 15 godina u toj službi. Njima radni odnos prestaje najkasnije do 1. marta.

Prema podacima koje je potpredsjednik Vlade Duško Marković dostavio poslaniku SNP-a i članu Odbora za bezbjednost Velizaru Kaluđeroviću njih ima 39.

Za penziju pod povoljnim uslovima do 1. marta, kako je Marković naveo u odgovoru, može da se prijave i 37 službenika koji su 31. decembra 2014. navršili najmanje 50 godina i imaju 20 godina radnog staža, od čega pola u ANB-u.

Koji je to dio službenika ANB, nepoznanica je, ali se procjenjuje da je u pitanju četvrtina. Agencija je 2007. imala oko 400 službenika, a sredinom prošle godine oko 300. Na sajtu ANB-a piše da je od ukupnog broja zaposlenih 16 odsto starije od 50 godina, a 54 odsto između 40 i 50 godina, što ne isključuje mogućnost da i među njima ima kontroverznih.

Dio ambasadora NATO-a u Crnoj Gori, prema informacijama “Vijesti”, imaju upute svojih centrala da pomno prate reformu bezbjednosnog sektora, posebno “čišćenje” ANB-a. NATO, kako je “Vijestima” saopštio izvor iz diplomatskih krugova, neće dozvoliti da Crna Gora pristupi njenim podacima sve dok ne bude uvjeren da su oni sigurni. Iako će tehnički to biti omogućeno izmjenama Zakona o ANB koji propisuje više standarde čuvanja podataka, zahtjev se odnosi na problem sa odlivom podataka Rusiji, koji se sada apostrofira i zbog situacije u Ukrajini. Ukoliko se procijeni da su reforme kozmetičke i da u ANB ostaje dio kompromitovanih službenika, postoji spremnost da se ide do kraja, dostavljenjem spiska onih koji moraju biti “očišćeni”.

Asošiejted pres je objavio uoči NATO samita u Velsu da u Crnoj Gori ima između 25 i 50 obavještajaca povezanih sa Rusijom. ANB već mjesec dana nema direktora nakon što je Boro Vučinić smijenjen.

Vujanović za sjutra zakazao Savjet za odbranu i bezbjednost

Predsjednik Filip Vujanović zakazao je za sjutra sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost koju je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić inicirao još krajem prošle godine nakon smjene direktora ANB Bora Vučinića.

Sjednica je trebalo da bude održana uoči Nove godine, ali je odložena jer Đukanović nije došao zbog obaveza u Vladi.

Bonus video: