Tuponja: Vlasti da ozbiljno shvati apele SE

"Ukoliko vladajuća struktura ne shvati ozbiljno poruke iz Rezolucije Skupštine Savjeta Evrope i ne obezbijede mjerljive razultate u ovim oblastima postoji mogućnost preispitivanja cijelog procesa i vraćanja Crne Gore u proceduru monitoringa"
1 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Luka Zeković
Goran Tuponja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2015. 19:13h

Crna Gora odmah nakon završetka faze monitoringa odnosno donošenja propisa i stvaranja zakonskih okvira, ulazi u zahtjevniju fazu postmonitoringa koja odrazumjeva konkretne rezultate u sprovođenju zakonskih propisa. Naročito u pet ključnih oblasti: vladavina prava, mediji, korupcija i organizovani kriminal, prava manjina i izbjeglica, kazao je Goran Tuponja, šef Kluba poslanika Pozitivne i član delegacije SCG u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji učestvuje na januarskom zasjedanju u Strazburu. "Ukoliko vladajuća struktura ne shvati ozbiljno poruke iz Rezolucije Skupštine Savjeta Evrope i ne obezbijede mjerljive razultate u ovim oblastima postoji mogućnost preispitivanja cijelog procesa i vraćanja Crne Gore u proceduru monitoringa. Takav scenario niko ne želi i potrebna je ozbiljnost i istrajnost u sprovođenju donešenih zakonskih rješenja.

Vremena ima dovoljno ako se zaista želi preći sa riječi na djela jer je faza postmonitoringa predviđena da traje do kraja 2017. godine", kazao je Tuponja. On je poručio da je Crnoj Gori potreban ne selektivni već kontinuirani napredak, koji će za rezultat imati jačanje institucija u ozbiljnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ovo su prioriteti na polju vladavine prava bez koje nije moguća sloboda medija, kao ni kvalitetne investicije i ekonomski napredak.

Stoga, pitanje jačanja institucija u efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala više se ne može izbjegavati jer se odnosi na poglavlja 23 i 24 koji su ključni u pristupnom procesu", zaključio je Tuponja.

Savjet Evrope ukinuo je monitoring Crnoj Gori, a ukoliko do kraja 2017. ne budu ispunjeni kriterijumi iz rezolucije Savjeta Crna Gora će biti vraćena u proces monitoringa, odlučeno je danas na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Bonus video: