Savjet Evrope ukinuo monitoring CG, sloboda medija i dalje sporna

Francuski predstavnik Bernar Furnije kazao je da je Crna Gora pokazala hrabrost kada je u pitanju odnos sa Rusijom, podržavajući sankcije EU iako je Rusija glavni trgovnski partner
58 pregleda 4 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2015. 18:51h

Savjet Evrope ukinuo je monitoring Crnoj Gori, a ukoliko do kraja 2017. ne budu ispunjeni kriterijumi iz rezolucije Savjeta Crna Gora će biti vraćena u proces monitoringa, odlučeno je na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Izvjestilac Savjeta Evrope za Crnu Goru Kimo Sasi kazao je Crna Gora napredovala i da je Savjet Evrope napravio mapu i ukoliko je Crna Gora ne bude pratila biće vraćena nazad.

Koizvjestilac Teri Lejden kazao je da je rezolucija jasna. "Želimo da se ojača nezavisnost sudstva. Nekoliko bitnih zakona je u parlamentu. Oni moraju biti potpuno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Pravda mora biti efektivno i profesionalno administered. Pozicija novoizabranaog VDT-a mora da se ojača" rekao je Lejden na raspravi u Strazburu.

On je dodao da se mora napredovati kada je u pitanju sloboda medija. "Crna Gora mora da ispuni obaveze iz ove rezolucije do kraja 2017. kada će odbor razmotriti da li Crna Gora treba da se vrati u proces monitoringa.

Britanski predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Kristofer Čoup kazao je da postoji zabrinutost zbog zloupotrebe državnih resursa.

"Nije dovoljno reći da očekujemo da se reguliše finansiranje partija. Gdje su garancije da će ovo biti učinjeno? Ovo je problem koji traje" rekao je on. Predstavnik Austrije u PSSE Edgar Majer rekao je neophodna akcija kada je u pitanju nezavisnost sudstva. "Zakon o borbi protiv korupcije mora se primjenjivati na pravi način jer postoji ozbiljan problem sa korupcijom i organizovanim kriminalom" rekao je Majer.

Španski predstavnik Žordi Ćukla rekao je da je značajno i da Crna Gora postane dio NATO-a.

Francuski predstavnik Bernar Furnije kazao je da je Crna Gora pokazala hrabrost kada je u pitanju odnos sa Rusijom, podržavajući sankcije EU iako je Rusija glavni trgovnski partner.

On je kazao i da je pad presude u slučaju zavala loš znak i da u pitanju može biti korupcija u sudstvu. PSSE je ukino monitoring sa 66 glasova, dok je jedan predstavnik bio uzdržan.

Bonus video: