Staraj: Članstvo u NATO najbolja garancija bezbjednosti

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se danas sa Starajem, a u razgovoru je ocijenjeno da je članstvo u NATO najbolja garancija bezbjednosti i stabilnosti države kao i sigurnosti njenih granica
62 pregleda 10 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 27.01.2015. 15:36h

Crna Gora se nalazi na korak od članstva u NATO i može da računa na svu pomoć u ispunjavanju kriterijuma kako bi do kraja godine dobila poziv, kazao je mađarski ambasador u Alijansi, Peter Staraj. Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se danas sa Starajem, a u razgovoru je ocijenjeno da je članstvo u NATO najbolja garancija bezbjednosti i stabilnosti države kao i sigurnosti njenih granica.

Staraj je kazao da će u narednom periodu Crna Gora imati punu podšku Mađarske, kao nove kontakt države za NATO. „Crna Gora se nalazi na korak od članstva i može da računa na svu potrebnu pomoć u ispunjavanju kriterijuma kako bi do kraja godine dobila poziv za članstvo“ rekao je on. Kako je saopšteno iz Ministrstva, Staraj je naglasio strateški značaj cnogorskog članstva u Aliijansi, u smislu jačanja bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana i Mediterana.

On je ukazao i na važnost ostvarenih rezultata Crne Gore u evropskoj i evroatlantskoj integraciji ocijenivši da veoma vidljiv napredak u tim procesima može poslužiti kao primjer ostalim zemljama regiona. Lukšić je kazao da Crna Gora kontinuirano i posvećeno radi na ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo u Sjeveroatlanskom savezu, kako na nacionalnom nivou tako i u komunikaciji sa zemljama članicama.

Govoreći o napretku ostaverenom u reformskim procesima u okviru četiri ključne oblasti, on je istakao da uz vidljive rezultate Crna Gora nastavlja sa reformama sa posebnim fokusom na ovim oblastima. „Nastavićemo da koristimo i mehanizam intezivnih i fokusiranih razgovora, koji su nam saveznici dodijelili, kako bi do kraja godine ostvarili dodatni napredak koji će rezultirati pozivom za članstvo na ministarskom sastanku NATO krajem godine“ zaključio je Lukšić.

I ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa Starajem i istakla značaj dobre komunikacije sa partnerima, naročito u ovom stadijumu integracionih procesa. Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, navela da je zadovoljna što taj Vladin resor sa predstavnicima partnerskih zemalja ima kvalitetnu saradnju.

Staraj je, navodi se, istakao značaj do sada sprovedene reforme uz ocjenu da posvećenost Crne Gore svakako služi kao primjer ostalim zemljama aspirantima. „Naglasio je da i jedan od prioriteta Mađarske, kao kontakt zemlje Crne Gore za NATO, pružanje pune podrške kvalitetnoj komunikaciji na relaciji NATO-Crna Gora. Ambasador je dodao da će u narednom periodu raditi na afiramciji rezultata koje Crna Gora ostvaruje u okviru euro-atlantske agende“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: