Neobičan oglas: Može pravnik i bez pravnog fakulteta

“Ne možete sa završenim političkim naukama pravno savjetovati. Isključiv uslov mora biti Pravni fakultet”
52 pregleda 16 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2015. 12:55h

Zamjenik gradonačelnika Glavnog grada internim oglasom je zatražio da mu savjetnik za pravna pitanja bude kandidat koji je završio fakultet društvenog smjera, iako bi taj posao trebalo da obavlja samo neko ko je završio isključivo Pravni fakultet.

Sudeći prema traženim kvalifikacijama u oglasu, kandidat za savjetnika za pravna pitanja, bi mogao biti i diplomirani profesor istorije ili geografije, sociolog ili vlasnik neke druge diplome društvenog smjera, koja nema mnogo dodirnih tačaka sa pravom.

Advokat Goran Rodić kazao je „Vijestima” da savjetnik za pravna pitanja mora imati završen isključivo Pravni fakultet.

“Ne možete sa završenim političkim naukama pravno savjetovati nikoga... Isključiv uslov mora biti, ne društveni smjer, nego Pravni fakultet”, kazao je Rodić, poručivši da se pravnim pitanjima ne može baviti neko van te struke.

Zamjenici gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića su Časlav Vešović (DPS) i Boris Mugoša (SDP), koji su na te pozicije postavljeni shodno koalicionom dogovoru DPS-a i SDP-a o formiranju lokalne vlasti u Podgorici.

Stijepović je početkom decembra prošle godine za potrebe svoje službe, takođe, tražio savjetnika za pravna pitanja, gdje je glavni uslov bio završen Pravni fakultet "sa najmanje jednom godinom radnog iskustva".

Jedan od zamjenika gradonačelnika: Vešović, foto: Zoran Đurić

Iz Glavnog grada juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, da li za pravnog savjetnika traže kandidata koji mora da ima završen Pravni fakultet ili neki drugi društvenog smjera i zašto nije precizno navedeno da li kandidat mora imati završen Pravni fakultet.

U internom oglasu je navedeno da, pored opštih uslova utvrđenih članom 32 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kandidat treba da ima visoko obrazovanje u obimu 240 kredita CSPK-a, nivo VII, podnivo VII1 - fakultet društvenog smjera, najmanje tri godine radnog iskustva, položen stručni ispit i znanje engleskog jezika.

U prethodnom periodu raspisani su javni konkursi za poslovnog sekretara jednog od zamjenika gradonačelnika, dok su za službu gradonačelnika početkom decembra traženi šef Biroa za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima, savjetnik za prijem i komunikaciju sa građanima, savjetnik za web komunikaciju, referent za komunikaciju sa građanima, dva savjetnika za ekonomska pitanja, pravni savjetnik i poslovno - administrativni sekretar gradonačelnika.

Predsjednik kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović ocijenio je da, povećanja broja zaposlenih u službi gradonačelnika, predstavljaju isključivo politički interes ,"da se neki svoji saradnici uhljebe ili da ispune data obećanja".

"Mi smo bili protiv toga da gradonačelnik ima posebnu službu koja će se baviti problemima građana, jer je to dupliranje funkcija na nivou Glavnog grada. To je potpuno neracionalno, neefikasno i nepotrebno rasipanje para građana Podgorice. Postoji samo jedan razlog za to - politički", kazao je Vujović.

Vujović: Biro za građane je samo zabluda, znaju se nadležnosti

Vujović je ocijenio da nijedan gradonačelnik, ako je dobar domaćin, ne bi dovodio nove ljude u već pretrpanu administraciju Glavnog grada.

"Dovode se ljudi koji ne treba oficijelno da završavaju neke konkretne poslove nego da budu dežurni - oni koji će da čuvaju lik i djelo gradonačelnika", kazao je Vujović.

Vujović, foto: Savo Prelević

Vujović je ocijenio da se znaju nadležnosti Skupštine, gradonačelnika, sekretarijata i javnih ustanova, istakavši da je usmjeravanje građana da na drugom mjestu traže rješenje za svoje probleme, samo njihovo dovođenje u zabludu.

"Ako neko dođe u Biro za rad sa građanima i požali se na problem iz komunalne oblasti, zaposleni u Birou će ga poslati u Sekretarijat za komunalne poslove, a ako ima problem sa vodovodom u "Vodovod", jer nema nadležnosti da to rješava niko osim postojećih službi u okviru lokalne samouprave", istakao je Vujović.

Bonus video: