Janjušević: Pripremaju teren da neko od tri najviša funkcionera završi karijeru

"U najavi su formiranja novih partija na državnom i lokalnom nivou, što je pokazatelj lošeg tranzicionog višedecenijskog iskustva gdje se partije formiraju, kratko traju i za njima odmah dolaze nove", rekao je Janjušević
3 komentar(a)
Dragiša Janjušević (Novina)
Dragiša Janjušević (Novina)
Ažurirano: 26.01.2015. 13:43h

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević ocijenio da se, kako je rekao, priprema teren da neko od najviših crnogorskih funkcionera ove godine završi političku karijeru.

On je kazao da je 2015 predviđjena kao NATO godina i početak gradnje auto-puta, pa može biti obilježena po mnogim drugim unutar političkim krupnim dešavanjima.

Prema njegovim riječima, indikativno je da će se održati kongres Demokratske partije socijalista sredinom godine i da je, paralelno sa tim, nedavno donesen zakon koji predviđa povlašćene penzije za državne funkcionere.

"Da li će neko od tri državna funkcionera završiti političku karijeru u ovoj godini ostaje da se vidi, ali da se teren za ovako nešto priprema to je više nego očigledno,kako zakonski tako i politički", kazao je Janjušević agenciji MINA.

On smatra da je sigurno da će i opozicione strukture dobiti jasniji profil i precizniji diskurs.

"U najavi su formiranja novih partija na državnom i lokalnom nivou, što je pokazatelj lošeg tranzicionog višedecenijskog iskustva gdje se partije formiraju, kratko traju i za njima odmah dolaze nove", rekao je Janjušević.

Ukoliko bude vanrednih paralamentarnih izbora opozicija ih, smatra on, dočekuje nespremno,jer ne radi na ukrupnjavanju svojih struktura, već ima dosta konfuzije, neslaganja, pregrupisavanja opozicionog biračkog tijela, cijepanja partija, najavljenih frakcija, novih partija i slično.

"To su loši signali pred određjene poitičke turbulencije koje bi se mogle desiti u vladajućim partijama, jer od vremena početka svog mandata ova koalicija funkcioniše na silu i uz mnoštvo problema, kako političkih, partijskih, koalicionih, zakonskih, ustavnih, gdje bi se u svim demokratskim sistemima odavno desili vanredni izbori", rekao je on.

Prema njegovim riječima, novina u neintegrisanom dijelu Balkana mogla bi da bude to da se međunarodna zajednica orjentiše na vlasti u Beogradu kao faktore mira, stabilnosti i evropskih integracija.

"To bi vlasti u Crnoj Gori odvelo na regionalne i političke margine i otvorilo prostor za promjene u toj državi", ocijenio je Janjušević.

Bonus video: