Pokret za neutralnost: Uspjeh Sirize glas razuma protiv vojno-obavještajnih jahača apokalipse

Oni su dodali da ih posebno raduje zalaganje Sirize za spoljnu politiku posvećenu miru i uvažavanju između različitih civilizacija, a konkretno i programski cilj izlaska Grčke iz militarističko-kapitalističkog saveza kao što je NATO
8 komentar(a)
Siriza, Foto: Reuters
Siriza, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 08:36h

Iz NVO Pokret za neutralnost Crne Gore kazali su da ih raduje zalaganje grčke partije Sirize za spoljnu politiku koja je kako ističu posvećena miru i uvažavanju između različitih civilizacija, a za cilj ima izlazak Grčke iz militarističko-kapitalističkog saveza kao što je NATO.

Oni su čestitali je građanima i građankama cijele Evrope od Atlantika do Urala veliku pobjedu grčke ljevičarske partije Sirize na upravo završenim vanrednim parlamentarnim izborima.

"Smatramo da pobjeda autentično emancipatorskih, ljevičarskih ideja u Grčkoj, istorijskoj kolijevci evropske civilizacije, demokratije i borbe protiv društvenih nepravdi, daje izuzetno jak zamah i nepresušnu inspiraciju svim pokretima za uspostavljanje pravde i jednakosti, solidarnosti i anti-militarizma širom Evrope, a time i Pokretu za neutralnost Crne Gore", saopštili su iz Pokreta za neutralnost.

Oni su dodali da ovakav scenario očekuju i u ostalim evropskim državama.

"Očekujemo da će se političke promjene po sličnom ideološkom obrascu desiti i u Španiji na čelu sa novoosnovanom partijom "Podemos", kao i u ostalim državama Evrope. Vjerujemo da je to jedini način da se zaštiti i ojača ideja ujedinjene evropske političke zajednice", kazali su iz ove NVO.

Iz ove NVO su istakli da nasuprot tome, insistiranje na neoliberalizmu, kao i na zaoštravanju odnosa sa Rusijom i Turskom, može dovesti do opšteevropskog ekonomskog kraha i do fatalnog ratnog ishoda.

"Bolje je, dakle, spriječiti, jer će za liječenje biti kasno. Uspjeh Sirize je u ovom trenutku jedina evropska slamka spasa i jedini glas razuma protiv vojno-obavještajnih jahača apokalipse. Pokret za neutralnost je svojim aktivinostima pokazao da je autentični saveznik Sirize na crnogorskoj političkoj sceni. U narednom vremenskom periodu namjeravamo da naše savezništvo upotpunimo saradnjom na konkretnim projektima, kako bilateralno, tako i u okviru Partije evropske ljevice sa sjedištem u Briselu", zaključili su iz Pokreta za neutralnost.

Bonus video: