Vlada Kosova se izvinila otpravniku poslova Crne Gore

"Vijestima" je potvrđeno da je na prostorijama ambasade, tokom nemira u Prištini, polomljeno staklo i da je uletjela jedna kamenica
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2015. 17:11h

Ispred zgrade u kojoj se nalazi ambasada Crne Gore u Prištini pojačano je obezbjeđenje.

"Vijestima" je potvrđeno da je na prostorijama ambasade, tokom jučerašnjih nemira u glavnom gradu Kosova, polomljeno staklo i da je uletjela jedna kamenica.

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova izvinilo se otpravniku poslova u crnogorskoj ambasadi u Prištini Radovanu Miljaniću zbog incidenta u kome je kamenovana zgrada u kojoj je smještena ambasada Crne Gore.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) su, kako prenosi agencija Mina, saopštili da su nadležni organi preduzeli aktivnosti na otkrivanju počinioca.

"Iz kosovskog Ministarstva vanjskih poslova su, povodom ovog događaja, uputili izvinjenje otpravniku poslova u ambasadi u Prištini Radovanu Miljaniću i obavijestili da su zbog incidenta pojačane mjere obezbjeđenja", kazali su iz MVPEI-ja.

Ambasada Crne Gore se nalazi na drugom spratu zgrade na trgu Majke Tereze.

Jahajaga osudila vandalski akt

Predsjednica Kosova Atifete Jahijaga osudila je vandalizam tokom protesta u Prištini, navodeći da razumije nezadovoljstvo građana.

"Za svaku osudu su vandalski akti male grupe demonstranata protiv privatnih i državnih objekata", kazala je ona.

Organizatori demonstracija iz "Samoopredjeljenja" tvrde da su napadi na objekte u centru i sukobe sa policijom izazvali demonstranti koji nijesu poštovali dogovor.

"Mala grupa demonstranata, nije poštovala scenario i preduzeli su mjere sa kojima se ne slažemo. Osuđujemo one koji su tom prilikom ozbiljno oštetiti privatne prostorije na trgu", navodi se u saopštenju "Samoopredjeljenja".

Kosovska policija koristeći suzavac razbila je juče demonstracije u Prištini i privela više desetina demonstranata. Kosovski mediji prenose da je povrijeđeno preko 20 policajaca.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti je na jučerašnjem protestu u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedjeljka u 16 časova razriješi aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Demonstranti su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča, a tražili su i da Vladu napusti bivši premijer i saadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

U međuvremenu pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike kosovske policije. Veći incident spriječilo je obezbjeđenje protesta, a napadači su se povukli u masu.

Galerija

Bonus video: