Prihvatljiva oba rješenja za izbor specijalnog tužioca

Sekulović smatra da je potrebno poći od činjenice da je VDT-a izabrala Skupštine Crne Gore, na jednoglasan predlog Tužilačkog savjeta kvalifikovanom većinom, što mu je, kako je naveo, dalo dvostruki legitimitet
85 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Sekulović (Novina), Foto: Vijesti online
Sergej Sekulović (Novina), Foto: Vijesti online
Ažurirano: 23.01.2015. 14:33h

Rješenje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, prema kojem bi on predlagao kandidata na mjesto specijalnog tužioca prihvatljivo je, kao i ono predviđeno Vladinom Predlogom zakona, smatraju u Centru za građanske slobode (CGS).

Stanković je u četvrtak saopštio da on treba da predlaže kandidata za specijalnog državnog tužioca Tužilačkom savjetu, i da na tu funkciju ne želi nekoga “ko je marioneta, poslušan i spreman da podliježe pritiscima”.

Izvršni direktor CGS-a, Sergej Sekulović, smatra da je potrebno poći od činjenice da je vrhovnog državnog tužioca izabrala Skupštine Crne Gore, na jednoglasan predlog Tužilačkog savjeta kvalifikovanom većinom, što mu je, kako je naveo, dalo dvostruki legitimitet.

Iz te činjenice, kako je ocijenio, vrhovni državni tužilac može opradvano da očekuje da mu se izađe u susret.

“Sa druge strane, sumnja da Tužilački savjet delegitimiše reformu pravosuđa u dijelu strukture ovog organa, povlači pitanje - na osnovu čega vrhovni državni tužilac nema povjerenje u Tužilački savjet? Ukoliko postoje razlozi, javnost bi trebala da bude sa njima upoznata“, kazao je Sekulović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, oba predloga imaju svoje utemeljenje.

“Ukoliko vrhovni državni tužilac dobije podršku za svoj predlog, što bi, s obzirom na autoritet koji crpi iz načina svog izbora, de facto značilo i izbor specijalnog državnog tužioca, preuzima na sebe dodatnu odgovornost kako prema organu koji ga je birao, tako i prema široj javnosti”, kazao je Sekulović.

Bonus video: