U srijedu početak priče o Sutorini

Zbog insistiranja Sarajeva na pitanju Sutorine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odložio je potpisivanje ukaza o postavljanju ambasadora u BiH
29 komentar(a)
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Ažurirano: 23.01.2015. 06:24h

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će 28. januara zakazati javnu raspravu o Sutorini.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je kazao da je rezolucija o Sutorini na dnevnom redu prve sjednice komisije u srijedu, kada će članovi odrediti termin javne rasprave. Nakon javne rasprave o Sutorini će se izjasniti parlamentarci u Sarajevu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine je zadužio Ustavnopravnu komisiju da do 27. februara zakaže javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici zauzeti konačan stav o predlogu rezolucije o tome. Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Denis Bećirović podnio je ranije predlog rezolucije o Sutorini, kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Zbog insistiranja Sarajeva na pitanju Sutorine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odložio je potpisivanje ukaza o postavljanju ambasadora u BiH.

Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdio je Savjet ministara BiH početkom novembra 2014. godine prema kojem bi Sutorina trebalo voljom državnih organa BiH trajno da ostane u sastavu Crne Gore, nakon postupka razgraničenja koji počeo 2008. Praktično je ostalo da Ugovor ratifikuju parlamenti dviju država, nakon čega bi državna granica na terenu bila obilježena u roku od tri godine od njegovog stupanja na snagu. U međuvremenu je parlamentu u BiH dostavljena rezolucija u kojoj se navodi da je Sutorina do 1945. godine bila dio BiH, kada su je komunistički rukovodioci neformalnim dogovorom razmijenili sa Crnom Gorom za dio teritorije oko Sutjeske.

Dodik o Sutorini: Volio bih da Republika Srpska dodirne more >>>

Božo 80 godina živi u Sutorini: Vazda je bila crnogorska >>>

Bonus video: