Dodik o Sutorini: Volio bih da Republika Srpska dodirne more

On je naglasio je da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata
79 pregleda 182 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.01.2015. 14:03h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ga raduje što će Narodna skupština RS imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom.

On je naglasio je da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata.

"Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija RS proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da obezbjedi saglasnost strana", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci. Po njegovoj ocjeni, očigledno je da će morati da se ide na neku vrstu međunarodne arbitraže, a arbitražne odluke su konačne. Predjsednik RS je podsjetio da je u slučaju Sutorine posle raspada bivše Jugoslavije formirana komisija koja je utvrdila zvanične granice republika na osnovu avnojevskih granica, osim ako se republike međusobno ne dogovore drugačije. "Prvo što treba učiniti jeste da se utvrdi da li je avnojevska granica ovo o čemu se govori. Ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, a ako se i to ne može, onda treba uspostaviti međunarodnu arbitražu", rekao je Dodik. On je podsjetio da je to uobičajena praksa, a da su sličan spor imale i Slovenija i Hrvatska, prenijeli su banjalučki mediji. Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, prema kojem primorska prevlaka kod Herceg Novog ostaje u sastavu Crne Gore. Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetoj na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan. Predstavnički dom je, naime, zadužio Ustavotvornu skupštinu da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji. Zbog otvaranja tog pitanja zvanična Podgorica je najpre izrazila zabrinutost, a nakon toga odložila slanje ambasadora u Sarajevo. Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Bonus video: