DPS na kongresu mijenja program

Značajnih promjena u programu nije bilo na posljednjem Kongresu 2011. iako je tada Milo Đukanović najavljivao mogućnost objedinjavanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizaciju
342 pregleda 8 komentar(a)
dps, Foto: Zoran Đurić
dps, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.01.2015. 06:39h

Demokratska partija socijalista (DPS) planira da promijeni stranački program na sedmom kongresa. To je preksinoć predložilo Predsjedništvo DPS-a o čemu će se Glavni odbor izjasniti u prvoj polovini februara. Predsjedništvo DPS-a je predložilo unapređivanje partijskog programa “u skladu sa novim potrebama” Crne Gore, ali u partiji Mila Đukanovića ne žele da odgovore u kom pravcu će se mijenjati program.

“DPS je stranka koja je uvijek znala da programske prioritete prilagodi potrebama društvenog i političkog trenutka, ne samo u državi, već i u skladu sa globalnim trendovima. Zbog toga i važi za najmodernije organizovanu i progresivnu partiju. Na svim partijskim kongresima, Program i Statut mijenjani su u manjoj ili većoj mjeri, zavisno od toga što je bilo prepoznato kao najširi interes društva i države”, navodi se u odgovoru Službe za informisanje DPS-a.

Značajnih promjena u programu nije bilo na posljednjem Kongresu 2011. iako je tada Milo Đukanović najavljivao mogućnost objedinjavanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizaciju. Najveću promjenu programa DPS je napravio na četvrtom kongresu 1999. godine što je ponovio i u programu od 2003. kada se, godinu nakon potpisivanja beogradskog sporazuma kojim je formirana SCG, zvanično zalažio za demokratsku, međunarodno priznatu i nezavisnu Crnu Goru. Značajnih promjena bilo je 2007. godine, kada se u programu pominje “društvo evropskih i evroatlantskih integracija” i “moderni autoputevi kao prioritet bez odlaganja”.

U DPS-u tvrde da će u izmjenama programa učestvovati sve partijske strukture.

Program iz 2011: “Ne trebaju nam poslušnici, već kompetentni ljudi“

Da partijski funkcioneri program ne poštuju kao “sveto pismo” pokazuje dio programa iz 2011. u kojem se DPS zalaže za profesionalnu administraciju.

“Ne trebaju nam politički poslušnici, već kompetentni ljudi koji znaju posao“, navodi se u programu stranke koja je dvije godine kasnije, zbog afere “Snimak”, optuživana za zloupotrebu državnih resursa.

Socijaldemokrate traže promjene u Javnom servisu

Na insistiranje SDP-a u aneks sporazuma sa DPS-om ugrađena je odredba koja se odnosu na potrebu da se, u skladu sa zakonima, radi na jačanju profesionalnih standarda u Javnom servisu.

Prema informacijama “Vijesti” SDP se pozvao na rezoluciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju u kojoj se “iskazuje zabrinutost zbog pada profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa Javnog servisa”. U SDP-u juče nije bilo moguće dobiti informaciju da li je tačno da traže personalne promjene u vrhu uređivačkog tima RTCG.

Bonus video: