Grigorije: U pitanje Sutorine se ne miješam

On je kazao da je prije desetak godina govorio o tome , ali u “drugom smislu, u drugom kontekstu, da BiH mora da ima izlaz na more, jer je to prirodno”, ali da nije govorio o političkim granicama
266 pregleda 52 komentar(a)
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot (YouTube)
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.01.2015. 22:35h

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski SPC Grigorije demantovao je večeras da je vlastima BiH uputio inicijativu za međunarodnu arbitražu oko dijela jadranske obale u blizini Igala, koju je objavio portal etrebinje.com, pozivajući se na izjavu sveštenog lica datu Televiziji BN iz Bijeljine.

Vladika Grigorije je u izjavi za TV Boka kazao da posljednje dvije-tri godine ne daje nikakve izjave, “pogotovo , ne za neku TV kao što je BN “.

On je kazao da je prije desetak godina govorio o tome , ali u “drugom smislu, u drugom kontekstu, da BiH mora da ima izlaz na more, jer je to prirodno”, ali da nije govorio o političkim granicama.

“U ovom trenutku ne bih se miješao u tu situaciji oko Sutorine, kada različiti stavovi dolaze iz Banja Luke koja je u tom pogledu ravnodušna i iz Sarajeva koje vatreno zastupa postavljanje tog pitanja. U tom kontekstu nemam nikakvu namjeru da se miješam”, kazao je Vladika zahumsko-hercegovački i primorski SPC.

Vladika Grigorije je prokomentarisao i njegovo povezivanje sa lokalnim izborima u Herceg Novom.

“Bio sam na strani da se nešto novo desi u Herceg Novom koga volim i koji “ima veliki značaj za Trebinje jer se naslanja na taj Herceg Novi i u tom smislu sam bio na strani gospodina Radovića (Dušan Radović Krušo nosilac liste Udruženja građana Izbor) .

“Nama ne trebaju granice u duši, u srcu, a kakve će biti političke i državne granice znaće oni drugu-koji su pozvani. Na nama je da nema distance između nas u pogledu mira, ljubavi, dobrote, jer smo mi svi tu susjedi, ali još više smo braća i sestre”, poručio je Vladika Grigorije.

Večeras se oglasio i Dušan Radović Krušo nosilac liste Udruženja građana Izbor ustvrdivši da je Crna Gora međunarodno priznata država i da su njene granice nepromjenjljive”.On je uvjeren da Vladika Grigorije “koga vežu za njega lično i Izbor” sa tim izjavama nema veze.

Radović je kazao da je plasiranje priče o Vladici Grigoriji i Sutorini “upereno protiv interesa Crne Gore i Vlade Crne Gore,. “Izbor je grupa građana koja se bori da se granice brišu, a ne pomjeraju. Izbor tvrdo stoji iza toga da je Crna Gora nedjeljiva i da je neodvojiv bilo koji dio njene teritorije”, istakao je Radović

Bonus video: