SDP: Stanković da predlaže specijalnog tužioca

Vladinim predlogom VDT-u, koji je izabran tropetinskom većinom, oduzeta moć da predlaže specijalnog tužioca, kazao je poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić
85 pregleda 8 komentar(a)
Ivica Stankovć, Ranko Krivokapić, Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Ivica Stankovć, Ranko Krivokapić, Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.01.2015. 06:39h

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) najavili su ministru pravde Dušku Markoviću da neće podržati predloge Zakona o tužilaštvu i specijalnom tužiocu ukoliko ne budu promijenjene odredbe o izboru specijalnog tužioca i disciplinskog tužioca, saznaju “Vijesti”.

SDP zato planira amandman na Predlog zakona o specijalnom tužiocu, kojim će tražiti da VDT predlaže specijalnog tužioca. U vladinom Predlogu zakona navodi se da specijalnog tužioca bira Tužilački savjet nakon javnog konkursa. SDP će najvjerovatnije predložiti da vrhovni tužilac nakon konkursa izabere najboljeg kandidata, za koga će tražiti podršku Tužilačkog savjeta.

“Ako će vrhovni tužilac odgovarati za rad specijalnog tužioca, onda mora imati uticaja i na njegov izbor,”smatra ta partija.

Takvu mogućnost juče je najavio i predsjednik skupštinskog Odbora za zakonodavstvo Džavid Šabović (SDP), koji je sa Srđanom Perićem (Pozitivna) glasao protiv predloga zakona o tužilaštvu. Šabović je tokom diskusije izrazio nadu da će se tako izjasniti i njegove kolege.

Perić je ocijenio da bi se sadašnjim predlogom “vrhovnom tužiocu, koji je izabran tropetinskom većinom u Skupštini oduzela moć da predlaže specijalnog tužioca, koji treba da procesuira pranje para, organizovani kriminal, korupciju”.

"Ako je gospodinu (Ivici) Stankoviću dato vrijeme da nešto uradi, zašto mu se oduzima nadležnost", zapitao je on.

I Neven Gošović (SNP) tražio je objašnjenje zbog čega se specijalni tužilac ne bira na predlog VDT-a.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević je objasnila da VDT kontroliše rad specijalnog, počev od izvještaja koji mu dostavlja pa do predsjedavanja Tužila- čkim savjetom, koji ga bira.

Glasovima poslanika DPS-a Zakonodavni je podržao predloge zakona o tužilaštvu, dok je SNP bio uzdržan.Vladislav Bojović (DF) je bojkotovao izjašnjavanje jer su poslanici DPS odbili odlaganje glasanja zbog odsustva kolega iz DF-a.

Odbor je ocijenio da su predlozi Zakona o sudovima i Sudskom savjetu, te Krivičnog zakonika koji uvodi kazne za regrutovanje i učešće plaćenika na stranim bojištima, u skladu sa Ustavom.

DPS protiv predloga Vlade da Medenica predlaže disciplinskog

DPS ne podržava predlog Vlade da disciplinskog tužioca Vrhovnog tužilaštva predlaže predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, pa je poslanica Marta Šćepanović najavila da će podnijeti amandman.

Medinica, foto: Savo Prelević

Protiv takvog predloga su i poslanici DF i Pozitivne. Vladislav Bojović (DF) pitao je pomoćnicu ministra pravde Branku Lakočević koji su motivi takvog predloga, kao i zbog čega to mjesto nije propisano za uglednog pravnika, kao što je sugerisala Venecijanska komisija.

On je takođe upozorio na konflikt interesa jer sudije i tužioci međusobno prebaciju odgovornost zbog nedostatka pravosnažnih presuda za organizovani kriminal i korupciju.

Lakočević je objasnila da se na taj način bira neko objektivan van tužilaštva koji neće štititi svoje kolege, kao i da odluku donosi Tužilački savjet.

Šabović je prokomentarisao da se "kapiten fudbalske reprezentacije bira iz košarke".

Bonus video: