"ZAČUĐENI OVAKVIM GLASOVIMA IZ BIH"

Borančić o Sutorini: Branili smo suverenitet drugih, branićemo i suverenitet Crne Gore

13 komentar(a)
Ammar Borančić, Foto: Liberalna partija
Ammar Borančić, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 20.01.2015. 11:16h

Aktuelizovanje već zaboravljenih ideja prekrajanja državnih granica na Balkanu, te pokušaj kreiranja atmosfere nacionalnih tenzija u kojima će profitirati samo populističko politikanstvo, građanima može značiti samo dodatne komplikacije i sporiji napredak u demokratizaciji naše države ali i regiona u smislu približavanja sistemima modernih država Evrope, rekao je Ammar Borančić, portparol Liberalne partije komentarišući aktuelno pitanje BiH i Crne Gore oko Sutorine.

On je istakao da je Liberalna partija svjesna je da su Crna Gora i njena teritorija nedjeljivi a svaki pokušaj povrede njenog teritorijalnog integriteta pokušaj je rušenja ustavnog poretka države, preciznije, pokušaj je rušenja integriteta svakog građanina Crne Gore i njegovih ustavnih prava kojima je kao nosilac državnog suvereniteta i nezavisnosti označen upravo građanin Crne Gore.

"Takav doživljaj stvarnosti prijeko je potreban državama balkanskog regiona, u suprotnom, vraćajući se istorijskim mapama kroz vijekove, primjetićemo da svaki narod i država mogu pokrenuti zahtjeve za revizijama granica, pa čak i Crna Gora koja se kroz svoje vjekovno postojanje prostirala teritorijama svih današnjih susjednih zemalja. Iskustvo koje je region imao sa takvim idejama krajem prošlog vijeka, tragično je i rezultirao je zločinačkim sukobima čije posljedice građani trpe i danas. Posebno, zato, čudi da takve glasove danas čujemo iz Bosne i Hercegovine ali iz određenih klerikalističkih krugova koji ponovo pokušavaju crkvene i velikodržavne dogme promovisati kroz dnevnu politiku“, rekao je Borančić.

Portparol Liberalne partije je dodao da će se liberali oštro protiviti promociji takve politike i takvih ideja.

"Kako smo prije više od dvije decenije, stihovima "Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče" branili suverenitet drugih država koji su ugrožavale političke elite i građani Crne Gore, tako ćemo i danas braniti suverenitet i cjelovitost države Crne Gore. Izostanak suočavanja sa prošlošću i procesa lustracije još jednom se pokazao svoje nedostatke ali i dokazao svoju neophodnost. Konačno, donošenjem Zakona o lustraciji koji je Liberalna partija uputila u skupštinsku proceduru 2007. godine, skularizacija države i društva te njegova izgradnja na principima slobodnog pojedinca i vladavine prava, može garantovati dugorčnu stabilnost Crne Gore i regiona i kvalitetan napredak kvaliteta života svih građana i građanki", istakao je Borančić.

Iz ove partije su uvjereni da će na takvom putu uvjijek imati saveznike među većinom građana i građanki Crne Gore, ali i među drugim političkim, demokratskim, snagama.

Preporučujemo za Vas