Partija je odavno iznad struke

Jovana Marović iz Instituta alternativa kazala je da se formalno raspisuju konkursi za unaprijed popunjena radna mjesta
105 pregleda 13 komentar(a)
Amer Ramusović, Foto: Twitter
Amer Ramusović, Foto: Twitter
Ažurirano: 19.01.2015. 18:39h

Aneks koalicionog sporazuma između Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) o dodatnoj raspodjeli radnih mjesta na državnom i lokalnom nivou u direktnoj je suprotnosti sa zakonima i standardima.

To je nastavak prakse kojom se izigravaju odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima i formalno raspisuju konkursi za radna mjesta gdje se unaprijed znaju prvorangirani kandidati, ocijenjeno je iz civilnog sektora.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i potpredsjednik BS Osman Nurković potpisali su aneks koalicionog sporazuma prema kojim je predviđeno da kadrovi BS dobiju nekoliko direktorskih mjesta u državnim ustanovama, kao i mjesto pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja u roku od šest mjeseci.

Dokumentom je konstatovano da je raspodjela tri direktorska i jednog mjesta pomoćnika direktora u srednjim i osnovnim školama “već realizovana”.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazao je da je aneks u direktnoj suprotnosti sa zakonom i standardima za koje se vladajuća koalicija, kako je naveo očigledno deklarativno zalaže, a koji su bitan dio ispunjavanja obaveza u procesu pregovora Crne Gore sa EU i da su opravdani zahtjevi da se svi koalicioni sporazumi objave i da državne institucijama mogu proglasiti nevažećim dio tih sporazuma koji je nezakonit ili čak neustavan.

Jovana Marović iz Instituta alternativa ocijenila je da je dodatna raspodjela funkcija između partija Mila Đukanovića i Rafeta Husovića nastavak prakse kojom se izigravaju odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima i formalno raspisuju konkursi za radna mjesta gdje se unaprijed znaju prvorangirani kandidati.

Poručuju mladima da do posla mogu samo preko partije: Đukanović i Husović, foto: Savo Prelević

"Jasno je da su ostali kandidati koji će se potencijalno javiti na namještene konkurse diskriminisani, a da je i sam koncept jačanja kapaciteta, profesionalizacije i modernizacije uprave na gubitku, budući da ”pobjeđuje” onaj kandidat koji je određen u međupartijskoj raspodjeli za to mjesto, a ne onaj koji je imao najbolje reference”, rekla je Marovićeva. Ona je kazala da je koncept “ partija iznad struke” u Crnoj Gori već odavno prisutan i da je malo šta urađeno da bi se profesionalizovao rukovdni kadar kada je u pitanju zakonsko uređenje. “Trenutno je opseg primjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima na ona radna mjesta koja nisu predmet političkih kalkulacija, pred i postizbornih dogovora i lobiranja. To je nedopustivo s aspekta jačanja koncepta zapošljavanja na osnovu zasluga i depolitizacije javne administracije", rekla je Marovićeva.

Marić je kazao da DPS i BS nameću logiku koja građane upućuje na potrebu učlanjenja u političke partije da bi dobili šansu da rade državnoj administracij ili preduzećima u većinskom vlasništvu države, pa čak i dobijanja radnog mjesta uopšte.

"Ovdje se radi o demonstraciji političke moći koja je iznad zakona i Ustava, gdje je politički, partijski i partikularni interes ispred javnog interesa i interesa pregovaračkog procesa sa EU", rekao je Marić.

Iz PZP-a su najavili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Miloševića i Nurkovića ako vrhovni državni tužilac to ne uradi po službenoj dužnosti.

Iva Pavlović iz PZP-a kazala je da direktorske fotelje za pripadnike BS i mjesto zamjenika ministra rada i socijalnog staranja, kao i nekoliko već popunjenih mjesta, koji su rezultat "dobre saradnje koalicionih partnera" u potpunosti obesmišljava instituciju javnih konkursa.

Kalač: Tražimo samo ono što nam po Ustavu pripada

Šef poslaničkog kluba BS Almer Kalač kazao je da se na konkurse neće prijavljivati niko ko ne ispunjava tražene uslove, i da ako ne bi tako nešto odradili, Bošnjaci ne bi bili zastupljeni u državnim institucijama ni u jednom promilu.

"Mi tražimo samo ono što nam po zakonu i Ustavu pripada. Nijedan procenat više od toga i naravno ne na štetu drugih. Ako nas ima u tom procentu u Crnoj Gori u kojem nas ima, želimo da u tom procentu participiramo u svim sferama života. Mi ne tražimo da nama nešto bude poklonjeno, već da na te pozicije dođu stručni ljudi koji mogu odgovoriti tom pozivu. Naravno da nećemo ni za jedno mjesto kandidovati nekoga ko ne ispunjava uslove", rekao je Kalač.

Upitan da li očekuje realizaciju tog dogovor, Kalač je rekao da BS ne bi potpisivala dokument da ne očekuje da on bude realizovan.

Ne može se opravdati kršenje zakona

Komentarišući izjavu Miloševića da "kada bi strogo gledali kriterijume moglo bi se desiti da nema nijednog Bošnjaka na nekoj funkciji", Marić je kazao da politički direktor DPS-a nevješto pravda grubo kršenje zakona i demonstrira partijsku moć, šaljući poruku da su partijska pravila iznad zvanično važećih zakona.

"Ovo je opasna teza koja je u direktnoj suprotnosti sa evropskim standardima i sa procesom evrointegracija. Nazovi zabrinutost za funkcionalnost afirmativne akcije koja bi omogućila adekvatnu zastupljenost Bošnjaka u državnoj administraciji i funkcijama je neosnovan "strah", sve se može uraditi u skladu sa zakonomu, a kršenje zakona se ne može opravdati baš ničim", rekao je on.

Bonus video: