Pejović: Važno je da civilni sektor bude uključen u proces pregovora

1 komentar(a)
Aleksanar Pejović, Evropski kafe, Foto: MVPEI
Aleksanar Pejović, Evropski kafe, Foto: MVPEI
Ažurirano: 19.01.2015. 17:00h

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Pejović pozdravio je organizaciju "Evropskog kafea" kao platforme za kvalitetnu razmjenu mišljenja, pokretanje pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i pronalaženje zajedničkih odgovora i rješenja na potencijalne izazove na evropskom putu.

Pejović je razgovarao sa predstavnicima civilnog sektora o procesu pristupanja Crne Gore EU a događaj je organizovao NVO Centar za građansko obrazovanje u okviru realizacije projekta "Evropski kafe".

"U okviru glavne teme, "Uloga i značaj NVO-a u procesu pristupanja EU", razgovaralo o ostvarenim rezultatima u 2014. i izazovima u 2015; rezultatima, mogućnostima i ograničenjima NVO-a u radnim grupama za pripremu pregovora; kao i o mogućnostima sufinansiranja projekata NVO-a ugovorenih kroz programe EU", saopšteno je iz CGO.

Pejović je podsjetio na rezultate koji su ostvareni u 2014, s fokusom na otvaranje pregovora u devet poglavlja, kao i na rad u okviru 23. i 24. poglavlja, sprovedene zakonodavne reforme i adaptaciju akcionih planova.

"Kada je riječ o saradnji s civilnim društvom, Pejović je podvukao važnost njihove uključenosti i doprinosa koji pružaju pregovaračkoj strukturi znanjima i ekspertizom koju posjeduju njihovi predstavnici. Takođe je istakao važnost učešća predstavnika civilnog društva u radu Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta", ističe se u saopštenju.

Glavni pregovarač je pozdravio proaktivno djelovanje predstavnika NVO u svim tijelima, naglasivši da ono donosi sagledavanju procesa sa više strana i, na taj način, postizanju kvalitetnijih rezultata.

"U pogledu programiranja i realizacije projekata iz sredstava EU koja su Crnoj Gori dostupna iz fondova Ipe, glavni pregovarač je informisao prisutne o mogućnostima učešća u programima koji će Crnoj Gori biti na raspolaganju u periodu 2014-2020. U cilju intenziviranja dalje saradnje sa organizacijama civilnog društva i njihovog uključivanja u buduće procese programiranja Ipe, Pejović je pozvao prisutne da se prijave na javni poziv za uključivanje predstavnika civilnog društva u proces programiranja Ipe 2014 – 2020, koji je objavilo MVPEI", piše u saopštenju CGO.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević je istakla da projekt "EU kafe" ima za cilj neformalno okupljanje, druženje i razgovor predstavnika civilnog sektora s ljudima iz Crne Gore, EU i država članica o procesu pristupanja i najavila da će kroz ovu formu nastaviti da osnažuju dijalog o procesu evropske integracije Crne Gore.

Bonus video: