Poša: Crna Gora je tokom 90-ih bila ostrvo mira u regionu

rema riječima Poše Mađarska će uraditi sve što je u njenim okvirima da Crna Gora ove godine dobije poziv za članstvo u Nato, a njihova aktivnost će biti i da javnost šzo bolje upoznaju sa pomenutim savezom i prednostima koje on donosi
2 komentar(a)
Kristijan Poša, Aleksandar Dedović, Foto: Svetlana Mandić
Kristijan Poša, Aleksandar Dedović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.01.2015. 14:29h

Ambasador Mađarske Kristijan Poša kazao je da je Crna Gora tokom 90-tih “bila ostrvo mira u regionu” i da je to jedina država u okruženju “koja ima najveće mogućnosti da bude pozvana u Nato još ove godine”.

Kazao je da je prioritet dobijanje poziva, a da tek nakon toga treba pričati o tome koliko je podrđka građana tom savezu.

“Ono što je za nas važno je da podrška javnosti bude što veća. Ako je jedna država demokratska i ako ta demokratska pozadina ima većinu u Parlamentu onda ne razumijem zašto ne bi trebalo da bude tako, jer društvo glasa za političke stranke. Samo u četiri Nato države su bili referendumi, a znamo koliko Nato ima članova”, kazao je Poša koji je danas bio gost nikšićkog “Alfa centra”.

I predsjednik te NVO Aleksandar Dedović smatra da prvo treba sačekati poziv Brisela pa tek onda govoriti o podršci, ali za razliku od njegovog gosta on smatra da bi građani na referendumu trebalo da se izjasne da li Crna Gora treba da se prilkjuči Sjeveroatlanskom savezu.

“Ako se većina građana izjasni protiv članstva u Nato onda možda treba postaviti pitanje povjerenja poslanicima, Skupštini i Vladi koja godinama ovu aktivnost i ovaj prioritet nameće svojim građanima”, kazao je Dedović.

On smatra takođe da to što je skoro isti procenat onih koji podržavaju članstvo u Nato danas kao i 2007.godine ne mora da bude relevantan jer su “građani u Crnoj Gori skloni da ne iskazuju javno svoje mišljenje ukoliko se ono u tom momentu razlikuje od mišljenja većine”.

Ove godine bi trebao da stigne poziv za članstvo

Prema riječima Poše većina članica Nato saveza smatra da Crna Gora ove godine treba da dobije poziv za članstvo, a kao prilog tome govori činjenica da je “Crna Gora jedina zemlja jedina država koja u istoriji Nato-a ima šansu da dobije poziv između dva samita”.

“Mislim da je to dovoljan odgovor kakva je podrška Crnoj Gori u Nato i ovu šansu treba da iskoristite 2015. godine. Mislim da nijedna država koja je bila aspirant nije dobila takvu mogućnost kao što je dobila Crna Gora na zadnjem samitu”, kazao je ambasador zemlje koja je 1.januara preuzela ulogu kontaktne ambasade Crne Gore i Nato-a.

Prema riječima Poše Mađarska će uraditi sve što je u njenim okvirima da Crna Gora ove godine dobije poziv za članstvo u Nato, a njihova aktivnost će biti i da javnost šzo bolje upoznaju sa pomenutim savezom i prednostima koje on donosi.

“Veoma važno je i to da mi mislimo da je Crna Gora na ovom putu napravila veliki korak. Nije slučajno da Mađarska u Crnoj Gori ima najviše investicija, više od pola milijarde eura. To je zato jer Mađarska vjeruje da Crna Gora ima takvu pozadinu gdje možemo da investiramo”, kazao je ambasador Mađarske.

Direktor “Alfa centra” pozvao je sve građane, organizacije i institucije koje vide Crnu Goru kao sledeću članicu Nato saveza da ulože dodatnu energiju kako bi javna debata dobila na intezitetu i kako bi građani bili što bolje informisani, te na taj način mogli donijeti odluku po pitanju članstva.

Dedović: Posjetu ambasadora doživljavam kao veliko priznanje našim naporima

Kristijan Poša je istakao veoma dobru saradnju sa “Alfa centrom” i izrazio nadu da će zajedničkim snagama promovisati projekat pristupanja Crne Gore u Nato.

“Posjetu ambasadora doživljavam lično kao veliko priznanje našim dugogodišnjim naporima da doprinesemo informisanju i edukaciji građana Crne Gore u svim aspektima koje članstvo u Nato podrazumijeva, o svim izazovima koje ‘Alfa centar’ od 2006. godine pokušava da objasni građanima, naročito onima čija profesija nije usko vezana za pitanja diplomatije i bezbjednosti”, kazao je Dedović.

On je podsjetio da su 2009.godine otvorili tzv. “Info Nato sobu” i da su do sada realizovali preko 400 aktivnosti sa ciljem da se uglavnom mladi ljudi informišu o svim detaljima koje znači članstvo u jednom “kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je Nato danas”.

Bonus video: