Gojković: Daću maksimum, radiću i po 16 sati dnevno

On je svjestan da će se suočiti sa glomaznom administarcijom u zgradi opštine i javnim preduzećima i da treba napraviti efikasnu lokalnu samoupravu
50 pregleda 23 komentar(a)
Nikola Nikša Gojković, Foto: Slavica Kosić
Nikola Nikša Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.01.2015. 19:24h

Nikola Nikša Gojković koji je prihvatio da bude kandidat građanske liste "Izbor" za gradonačelnika Herceg Novog obećao je da će, ako bude izabran, dati svoj maksimum, da mu ništa neće biti teško, te da će raditi i po 16 sati.

Takođe je kazao da ako ne bude rezultata spreman je da u svakom momentu položi račune.

U razgovoru za Radio Jadran, Gojković otkriva kako je "prelomio" i koliko je imao podrške u familiji da prihvati kandidaturu.

"Za mene je to bio zaista veliki lom. Kad neko sa 61 godinom počinje da ulazi u nešto novo što je izazov, a u ovoj situaciji dosta neizvjesnoj. Sin me podražo od prvog momenta, bio je energičan da treba da prihvatim kandidaturu. Zahvaljujem mu se na tome. Kod ćerke i supruge je bilo malo kolebanja, ali smo se na kraju usaglasili. Ali, to nije bio razlog, što sam par dana odlagao da donesem odluku. Bilo je tu i drugih razloga. Ali mi smo sve ove godine djelovali harmonično kao porodica i nastojaću da tu atmosferu porenesem i tamo gdje budem kao predsjednik opštine", rekao je Gojković.

On je svjestan da će se suočiti sa glomaznom administarcijom u zgradi opštine i javnim preduzećima i da treba napraviti efikasnu lokalnu samoupravu. Otkriva i kako će se snaći sa viškom zaposlenih.

"To je pravo pitanje i među najbitnijim za početak. Znam da je tako i imam lični uvid koliko je radnika nagomilano. Da bi se nešto uradilo nešto mora biti bolno. Znam da će me možda neki nazivati pogrdnim imenima i zlikovcem, ali na sve sam spreman. Čak sam spreman da angažujem određenu revizorsku kuću koja će prvo sagledati sve finansijske i druge dubioze, a onda neku stručnu agenciju koja bi po standardima ISO- 9001 i 14001 organizovala kako da funkcioniše opština i sva javna preduzeća. Jer, vidim ogromnu mogućnost ušteda za opštinu u smanjenim izdvajanjima za lična primanja", rekao je Gojković.

Kandidat "Izbora potvrđuje da je za očekivati i da dođe do kadrovskih smjenja na čelnim mjestima u svim opštnskim resorima, a pogotovo u javnim preduzećima i ustanovama gdje su vd stanja.

"Samo vd stanje ukazuje da to nije ono pravo. Normalno je da mora doći do promjena tamo đe nije dobro i zakonito. Ne odlučujem ja sam o tome, niti želim. Želim da imam stručnu ekipu, radne ljude, što veću profesionalizaciju svih funkcija, gdje je to izvodljivo. Jednostavno, svi vidimo, da ovako više ne ide. Imam informaciju da je 3000 mladih otišlo iz Herceg Novog od 2002.godine. Koliko je uloženo u te kadrove, koliko oni možda u duši pate što su otišli odavde? Sve to treba sagledati. Pričam sa njihovim roditeljima. Svi bi oni da im se djeca vrate, ali ne u ovakvo stanje u kojem je Herceg Novi. Meni je cilj da se naša djeca vrate, a ne da iz Novoga idu u bijeli svijet", ističe Gojković za Radio Jadran..

Obećava da će, ako ga Skupština izabere, dati svoj maksimum, da mu ništa neće biti teško, radiće i po 16 sati, a ako ne bude rezultata spreman je da u svakom momentu položi račune, jer kako ističe nema ličnih ambicija, interes mu je samo grad.

"Želim da budem predsjednik svih građana Herceg Novog, bez obzira na vjeru, partiju, položaj, starosnu dob, samo da se svi ujedinimo da živimo za Heceg Novi, da nam bude prvo grad u srcima, pa partije", tvrdi Gojković.

Gojković tvrdi da neće biti problema što će se vlast DPS i "Izbora zasnivati na takozvanom rotirajućem modelu i funkcijama predsjednika opštine i predsjednika Skupštine, jer su se DPS i Izbor dogovorili i on je DPS-u zahvalan, kako kaže, na maksimalnom prihvatanju njihovih zahtjeva.

"Mi ćemo nastojati da naše prve dvije godine opravdamo povjerenje, a spremni smo da uključimo i sve druge stranke, ako imaju kvalitetne kadrove. Prioritet mi je da se zavede red, rad i disciplina, da se opštinska politika i važna pitanja za grad ne vode po kafićima, nego tamo gdje im je mjesto. Treba jasno reći zašto je došlo do ovakvog propadanja Herceg Novog i da neko položi račune. Prozivke da smo izdali i prodali građane su besmislene. Pitam samo te koji nas prozivaju, uvijek s istog mjesta, ja to znam - da li su oni izdali građane kada ostavljaju ovolike dubioze, ili smo ih izdali mi kada hoćemo to da saniramo", kazao je Gojković.

Iako su pregovori vođeni sa DPS-om i SNP-om, u Izboru su procjenili da je DPS taj koji bi sa njima najbolje i najviše mogao pomoći Herceg Novom, a saradnja sa državom mora postojati i ona mora biti bolja nego do sada.

"Kao neko ko ima iskustva u životu i privredi znam da se treba nasloniti na državu. Ne možemo za sve propale projekte optuživati državu, a onda tražiti od nje pomoć i naslanjanje na njene finansijske institucije. Hoćemo saradnju sa svima i sa državom, normalno!", poruka je Gojkovića.

Bonus video: