Lukovac: Opasno otvaranje pitanja granice Crne Gore i BiH

Za vlasti u Crnoj Gori pitanje Sutorine je završen posao i ona očekuje skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici
80 pregleda 20 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.01.2015. 10:37h

Crnogorski diplomata i bivši ministar inostranih poslova Branko Lukovac ocijenio je danas da je otvaranje pitanja razgraničenja sa BiH "politički opasno" i da može "značajno otežati" odnose dvije države.

Podovom rezolucije o Sutorini koja je na javnoj raspravi, a kojom se od parlamenta BiH traži da kao štetan odbaci usaglašenu ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH, crnogorski diplomata je u izjavi podgoričkom radiju "Antena M" ocijenio da je pokretanje ovog pitanja "rezultat unutrašnjih odnosa političkih struktura u BiH".

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom.

Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Međutim, nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Predstavnički dom je zadužio Ustavotvornu skupštinu da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Zbog otvaranja ovog pitanja zvanična Podgorica je najprije izrazila oštru zabrinutost, a nakon toga odložila slanje ambasadora u Sarajevo.

Za vlasti u Crnoj Gori pitanje Sutorine je završen posao i ona očekuje skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Crnogorski diplomata Lukovac smatra da Crna Gora "ni pod kojim uslovima neće odstupiti od onog što je međunarodni dogovor, kada su u pitanju granice koje su utvrđene nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, samim tim između Crne Gore i BiH".

Izrazio je nadu da većina članova parlamenta BiH neće prihvatiti rezoluciju o Sutorini.

Bonus video: