Vujanović zbog Sutorine odložio postavljanje ambasadora CG u BiH

O ovoj svojoj odluci Predsjednik Crne Gore je obavijestio Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića
9 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2015. 12:49h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, nakon razgovora sa Predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem i Predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, odlučio da odloži potpisivanje Ukaza Milanu Lakiću o postavljenju za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

O ovoj svojoj odluci Predsjednik Crne Gore je obavijestio Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića.

Prije donošenja odluke o odlaganju potpisa ambasadorskog Ukaza Predsjednik Crne Gore je obavio telefonski razgovor sa Predsjedavajućim Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem koji mu je predložio da razgovara sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

U telefonskom razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem Predsjednik Crne Gore je saznao da "on sada nije spreman da svojim pozitivnim stavom" doprinese okončanju procedure potpisivanja Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Predsjednik Crne Gore, je u ime Crne Gore, saopštio stav o definitivnosti državne granice Crne Gore i BiH čija je granična linija samo demarkirana navedenim Ugovorom.Ovaj Ugovor je počeo da se priprema u oktobru 2008. a u svim detaljima je usaglašen u maju 2014. Ugovor je parafiran od strane predstavnika Crne Gore i tri predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Nakon toga Vlada Crne Gore je dala saglasnost na ovaj Ugovor 12. juna 2014. godine a Vijeće ministara BiH 06. novembra 2014. godine. Ugovor je dostavljen na saglasnost Predsjedništvu BiH koja saglasnost podrazumjeva jednoglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH. Dakle, za Crnu Goru je ovo definitivno završeno pitanje i u okviru njenih organa Crna Gora ga više neće otvarati.

Uz argumentaciju utvrđenja granice navedenim Ugovorom, nakon gotovo šestogodišnje aktivnosti usaglašavanja i prihvatanja od strane obje Vlade, pitanje granice utvrđeno je aktima obje države o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

Naime,bivša SRJ je priznala nezavisnu BiH, a BiH je priznala nezavisnu Crnu Goru. I jedno i drugo priznanje je u postojećim granicama utvrđenih arbitražnim stavom Badinterove komisije koja je za osnovu granica nezavisnih država bivše Jugoslavije utvrdila granice bivših Republika bivše Jugoslavije. Ni u okviru bivše Jugoslavije ni u samostalnoj BiH i Crnoj Gori niko nikada od republičkih ili državnih organa nezavisnih država nije osporio teritoriju BiH i Crne Gore.

Naprotiv, u aktivnostima pripremanja Ugovora o državnoj granici, državni zvaničnici CG i BiH su mnogo puta iskazali očekivanje da će ovaj Ugovor biti prvo sporazumno demarkiranje granica država bivše Jugoslavije i snažna poruka međunarodnoj zajednici da su te države spremne da se dogovore o osjetljivim pitanjima.

Predsjednik Crne Gore i sada ima tu nadu ubijeđen da prihvaćeni Ugovor dvije Vlade, parafiran od strane ovlaščenih predstavnika dvije prijateljske države, treba i definitivno zaključiti.To bi bilo u duhu otvorenih, bliskih i prijateljskih odnosa dvije države na koje su građani obje države veoma ponosni", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: