Tači u Ulcinju: Albanci su most između Crne Gore i Kosova

"Imamo iste ciljeve, a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za NATO jer je to strateški interes za čitav region”
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Samir Adrović
Hašim Tači, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.01.2015. 18:39h

Vicepremijer Kosova Hašim Tači ocijenio je prilikom posjete Ulcinju da su Albanci most saradnje između dvije države. On je svojim sunarodnicima poručio da bi trebalo da ostanu na svojim vjekovnim ognjištima ali da su im vrata Kosova uvijek otvorena.

"Vaša djeca uvijek se mogu školovati i na našim univerzitetima", kazao je Tači novinarima nakon razgovora sa Đekom koji mu je prenio problem sa nastavnim programom na albanskom jeziku u Crnoj Gori. On je poručio da će Kosovo intenzivno raditi na produbljivanju saradnje sa Crnom Gorom na svim poljima.

Kosovski ministar inostranih poslova osvrnuo se i na imovinu kosovskih preduzeća u Ulcinju i Crnoj Gori nakon uspostavljanja nezavisnosti i najavio da će to pitanje uskoro biti otvoreno.

Ocjenjujući da je posjeta Tačija istorijska, Đeka je govorio o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Ulcinju i generalno u Crnoj Gori. Osim o problemima u školstvu na albanskom jeziku, Đeka je akcentirao loše privatizacije u Ulcinju. I Đeka i Tači gvorili su na albanskom jeziku bez prevodioca na crnogorskom, a u kabinetu je bio prisutan i veliki broj novinarskih ekipa sa Kosova.

Uz nezapamćeno policijsko obezbjeđenje, Hašim Tači je oko 16,40h stigao u svoju prvu posjetu Ulcinju. Tačija je dočekalo oko 200 mještana koji su mu aplaudirali kada je izašao iz svog luksuznog službenog automobila u pratnji najmanje 7-8 policijskih automobila pod rotacionim svijetlima.

Na ulazu u zgradu Opštine Tačija su dočekali predjsednik Opštine Fatmir Đeka, njegovi potpredsjednici Safet Beci i Ardijan Mavrić i šef Skupštine Fuad Hadžibeti. Tači i Đeka prvo su položili cvijeće na spomenik ispred zgrade Opštine koji je poklon građana Kosova Ulcinju u znak zahvalnosti za prihvat prilkom egzodusa 1999. godine.

Tači je potom prešao ulicu kako bi se rukovao sa mještanima koji su ga strpljivo čekali, a nakon toga se sa Đekom uputio u Opštinu gdje trenutno traju razgovori dvije delegacije. Vicepremijer Kosova u Ulcinj je stigao helikopterom, koji je sletio na Veliku plažu.

Grad je satima bio bukvalno pod opsadom a Ulcinjanima su stigle u pomoć i kolege iz Bara i Podgorice. Na saobraćajnici do grada, odnosno trasi kuda je trebalo da prođe Tači sa obezbjeđenjem, na svakih 50 do 100 metara stajao je po jedan ili dva policajca. U samom gradu, policajci su tri sata ranije zaposjeli sve važnije tačke oko Opštine i sve raskrsnice od kružnog toga do Velike plaže.

Kako je planirano, Tači će nakon razgovora u Opštini posjetiti Stari grad i Palatu Veneciju, gdje će i večerati sa svojim domaćinima. Nakon toga, Tači će vjerovatno preko Sukobina napustiti Crnu Goru.

Kosovo je pouzdan partner

Prijateljstvo Kosova i Crne Gore je model za druge države i tu tradiciju treba da čuvamo, rekao je danas potpredsjednik kosovske Vlade Hašim Tači.

On je, nakon razgovora sa crnogorskim šefom diplomatije Igorom Lukšićem, rekao da boravi u Podgorici radi unapređenja odnosa na političkom i ekonomskom nivou.

"Imamo iste ciljeve, a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za NATO jer je to strateški interes za čitav region”, kazao je Tači.

On je poručio da Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu i nada se da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.

"Raseljenim licima poručujemo da smo spremni da im pomognemo u povratku i obećavamo i finansijsku pomoć”, rekao je Tači.

Lukšić je kazao da je važno da se što prije završi demarkacija granica i potpisivanje ugovora u 2015. godine, naglašavajući da je veći dio posla završen.

“Na inicijativu kosovske Vlade nastavićemo priču o regionalnoj saradnji za poboljšanje infrastrukture. Zahvaljujemo Tačiju na nastojanju da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu”, rekao je Lukšić.

On je najavio najavio da će brzo nivo otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se Tačijem i naglasio značaj ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova.

„Posjeta ministra vanjskih poslova Kosova potvrda je kontinuiranog i kvalitetnog dijaloga između dvije države“ – kazao je Đukanović istakavši da je Kosovo pouzdan susjed Crne Gore.

Premijer je naglasio da je nastavak saradnje dviju država na političkom i ekonomskom planu, a kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija, put ka učvršćivanju međusobnog povjerenja i povjerenja međunarodne zajednice.

Posebno je naglasio značaj ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova kroz infrastrukturno povezivanje, izgradnju puteva i željeznice i uspostavljanje avio saobraćaja.

Potpredsjednik Vlade Kosova je uz zahvalnost na dobrodošlici čestitao Crnoj Gori na ostvarenom ukupnom, a posebno ekonomskom i integracionom napretku i uspješno savladanim izazovima od obnove nezavisnosti. Uputio je i ličnu zahvalnost za kontinuiranu podršku Crne Gore Kosovu na putu razvoja.

Saglasio se da, kako je rekao, primjerni odnosi dvije države imaju perspektivu u ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju. Šef kosovske diplomatije ukazao je na čvrstu političku volju i spremnost da se kroz ustavne reforme tokom ove godine u najvišem pravnom aktu definiše položaj crnogorske zajednice na Kosovu.

U razgovoru je zajednički ukazano na dobar tempo rješavanja pitanja demarkacije granice i na to da je podstaknut proces povratka raseljenih lica sa Kosova.

Crnogorskoj manjini ustavni status

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje da se crnogorskoj manjini na Kosovu što prije obezbijedi ustavni status manjine i adekvatna zastupljenost u parlamentu i drugim organima vlasti. Vujanović je danas razgovarao sa potpredsjednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem, koji je boravio u Crnoj Gori. "Vujanović je iskazao zadovoljstvo sadržajnim odnosima Crne Gore i Kosova, konstatujući da postoji prostor za proširenje saradnje posebno u oblasti ekonomije", kaže se u saopštenju. Vujanović je, kako se navodi, rekao je da je zadovoljan što je proces utvrđivanja granice Crne Gore i Kosova u završnoj fazi i da se može okončati u narednim mjesecima. "Obaveza je obje države da se iskoristi šansa u sferi ekonomije, za što postoji obostrani interes. U tom smislu je neophodno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu i ukupni ekonomski ambijent koji bi pogodovao preduzećima i preduzetnicima", rekao je Vujanović. On je istakao da je značajan prostor saradnje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, zbog čega saradnju treba unaprijediti. Tači je ocijenio da odnosi između Crne Gore i Kosova mogu biti primjer saradnje u regionu. On je naglasio da postoji snažna politička volja da se crnogorskoj manjini obezbijedi ustavno priznanje i da se što prije završi proces utvrđivanja granice Crne Gore i Kosova. "Saglasio se da postoji široka mogućnost saradnje u oblasti ekonomije i naglasio da treba iskoristiti mogućnosti saradnje u svim oblastima, jer za to postoji raspoloženje Crne Gore i Kosova", kaže se u saopštenju.

Bonus video: