Koprivica: Rekonstrukcija Vlade nema smisla bez promijene načina rada

“Ako danas pitate ministre da vam kažu koji su konkretni ciljevi ministarstava za ovu godinu, siguran sam da ni trećina njih neće to precizno saopšti” rekao je Koprivica
54 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2015. 11:38h

Najavljena rekonstrukcija Vlade neće imati ni smisla, a ni značajnijih efekata, ukoliko se svede na personalne promjene i ako to bude trajalo u nedogled, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Direktor te nevladine organizacije (NVO), Dragan Koprivica, smatra da prioritet rekonstruisane Vlade mora biti promjena načina rada a ne samo promjena pojedinih ministara.

“Postojeći sistem ne tretira na adekvatan način mjerenje efekata vladinih politika, učinaka pojedinih resora ili ministara, pa shodno tome izostaje i 'suočavanje' sa postignutim rezultatima”, kazao je Koprivica agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Vlada i ministarstva, u najvećem broju slučajeva, nemaju postavljene mjerljive i precizne ciljeve, pa je prirodno da u takvom sistemu nema dovoljno naglašene odgovornosti za postignute rezultate.

“Ako danas pitate ministre da vam kažu koji su konkretni ciljevi ministarstava za ovu godinu, siguran sam da ni trećina njih neće to precizno saopšti” rekao je Koprivica.

Iz CDT-a predlažu da se u toku razgovora o rekonstrukciji Vlade razmotri proširenje nadležnosti tijela koje se u Generalnom sekretarijatu bavi definisanjem ciljeva, planiranjem rada i mjerenjem efekata rada pojedinih resora.

“Na ovaj način bi se, na dugi rok, naglasak stavio na princip odgovornosti, pa bi vrednovanje kvaliteta rada manje zavisilo od političke pripadnosti ili od često subjektivnih procjena rukovodilaca instutucija, i fokus bi bio stavljen na rezultate”, pojasnio je Koprivica.

Izvršnoj vlasti je, smatra on, potrebna bolja koordinacija i tome se mora ozbiljno pristupiti.

Bonus video: