Zaštita za Tačija kao za Klintona

Patrola Posebne jedinice policije od juče čuva ambasadu Kosova u Moskovskoj ulici u Podgorici
52 pregleda 134 komentar(a)
ambasada Kosova, policija, Foto: Zoran Đurić
ambasada Kosova, policija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.01.2015. 06:41h

Policija je juče preduzela niz aktivnosti kako bi zvanična posjeta potpredsjednika Vlade Kosova Hašima Tačija Crnoj Gori i protestni skup protekli bez problema.

Tako patrola Posebne jedinice policije od juče čuva ambasadu te susjedne zemlje u Moskovskoj ulici u Podgorici.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", policija će aktivirati prvi stepen zaštite štićenih ličnosti prilikom dolaska i boravka kosovskog šefa diplomatije.

Policija aktivira četiri stepena zaštite prilikom transporta državnih zvaničnika iz zemlje i inostranstva, te lica sa Interpolovih potjernica kojima je ugrožena bezbjednost.

Hašim Tači

Pod prvim stepenom se podrazumijeva da se na trasi kretanja štićene ličnosti ne dozvoli da uđe nijedno vozilo i da sve bočne ulice moraju biti pokrivene, dok se podaci o trasi čuvaju u tajnosti. Primjera radi, prvi stepen zaštite korišćen je u maju 2011. godine kada je u posjeti Crnoj Gori bio tada bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Protest protiv Tačijeve posjete biće održan u blizini sjedišta CANU, a ne na kapijama vile “Gorica” u kojoj će crnogorski zvaničnici primiti bivšeg premijera Kosova. Sjedište CANU i vila “Gorica” nalaze se u neposrednoj blizini.

Predsjednik “Udruženja raseljenih lica” Milenko Jovanović kazao je "Vijestima" da je ta organizacija od policije tražila i dobila dozvolu za održavanje protesta. "Izašli smo na lice mjesta sa rukovodiocima podgoričke policije i dogovorili se da budemo pored Akademije, a ne Vile, jer očekujemo mnogo ljudi", rekao je Jovanović.

Osim “Udruženja raseljenih sa Kosova” i udruženja “Božur” u organizaciju protesta, prema informacijama “Vijesti” iz političkih stranaka, uključena je i SPC u Crnoj Gori čiji je mitropolit Amfilohije prozvao crnogorsku vlast zbog odluke da primi Tačija. “U tome (Velibor) Džomić vodi kolo”, kazao je izvor “Vijesti”. Pozivajući se na nezvanične izvore, kosovski dnevnik "Bota sot" objavio je juče da će tokom

Tačijeve posjete mjere obezbjeđenja biti podignute na najviši nivo, zbog opasnosti da na njega bude izvršen atentat. "Bota sot" navodi da je zbog straha od "mogućeg napada srpskih nacionalista" otkazano predavanje o NATO koje je Tači trebalo da održi.

Bonus video: