Mihailo: SPC pokušava da izazove nemire u Crnoj Gori

„Zastrašujuća je oholost svještenstva i monaštva cetinjske filijale beogradske patrijaršije koji dijele moralne i političke savjete čiji je cilj propast ove države“
57 pregleda 177 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.01.2015. 16:45h

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori (SPC) politkom koju javno demonstrira povodom posjete potpredsjednika kosovske Vlade Hašima Tačija pokušava da izazove nemire u državi, poručio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije osudio je ranije odluku crnogorskih vlasti da pozovu u zvaničnu posjetu Tačija, ocjenjujući da je njemu mjesto u haškom Tribunalu.

„Zastrašujuća je oholost svještenstva i monaštva cetinjske filijale beogradske patrijaršije koji dijele moralne i političke savjete čiji je cilj propast ove države“, navodi se u izjavi Mihaila.

Prema njegovim riječima, SPC je u posljednih 20 godina uvela praksu da popovi „arbitriraju” o svim crkvenim i necrkvenim temama, zlouotrebljavajući, kako je naveo, Sveto Pismo tumačenjem usaglašenim sa velikodržavnim i velikonacionalnim interesima.

„Takvom politikom, koju ovih dana javno demonstriraju pokušavaju da izazovu nemire u državi povodom posjete Tačija”, poručio je Mihailo.

Ishodište te politike je, kako je rekao, u Beogradu i ona „podstrekuje i hercegovačkog vladiku Georgija i vlasti Republike Srpske da dovode u pitanje granicu između Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, zahtijevajući da se Sutorina izuzme od crnogorskog suvereniteta”.

Mihailo je pozvao državu da zaustavi takvu poliku SPC.

„Po ko zna koji put, pozivamo državu da stane na put ovakvoj politici i da javno obznani njene nosioce, kao klirike SPC koja drži pod okupacijom cetinjski manastir i sve crnogorske svetinje“, navodi se u izjavi Mihaila.

On je naveo da od nosilaca takve ideologije, koju predvodi beogradska patrijašija, vlast strepi.

„Ukoliko se sa njima ne raspravi, oni će u biskoj budućnosti napraviti zlo, čije se razmjere teško mogu sagledati“, zaključio je Mihailo.

Bonus video: