Marović: Najava protesta zbog dolaska Tačija pokušaj vraćanja u prošlost

„Njima, ili bar velikom dijelu njih, nažalost smeta što Crna Gora postoji kao nezavisna, međunarodno priznata zemlja, što slijedi politiku EU, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, što je na putu ulaska u NATO, što je u odličnim odnosima sa Beogradom i faktor stabilnosti u regionu“, dodao je Marović
57 pregleda 83 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2015. 19:21h

Najava protesta zbog posjete kosovskog potpredsjednika Vlade Hašima Tačija pokušaj je povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su dramatično mnogo koštale region, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Tači će u Crnoj Gori boraviti naredna dva dana, a Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori, Udruženje Crnogoraca Metohije i Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji „Božur“, organizovaće u petak protest ispred vile Gorica, koji će podržati i dio opozicije. Tačijev dolazak osudili su i iz Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsjednik DPS-a, Svetozar Marović, kazao je da Crna Gora želi dobre odnose sa svim susjedima.

„Crna Gora je priznala Kosovo i poštuje realnost institucija Kosova. Uz puno poštovanje Albanaca u Crnoj Gori, kao važnog subjekta građanske stabilnosti i nacionalne tolerancije, država radi sa institucijama Kosova na jačanju ustavne pozicije Crnogoraca na Kosovu“, navodi se u saopštenju Marovića.

Prema njegovim riječima, Crna Gora u novijem vremenu nikad nije imala bolje odnose sa Srbijom, čiji dijalog sa institucijama Kosova u potpunosti podržava radi zaštite svih prava Srba na Kosovu, kao i vjerske i duhovne baštine srpskog naroda.

Marović je podsjetio da su i u Crnoj Gori, kao i u Srbiji, u službenim posjetama boravili predstavnici Vlade Albanije, i da su premijeri Srbije u više kontinuiranih susreta u stalnom dijalogu imali susrete sa Tačijem.

„Najava protesta zbog posjete zvaničnog predstavnika susjedne zemlje je pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su dramatično mnogo koštale naš region“, kazao je on.

Marović smatra da je to pokušaj zaustavljanja budućnosti, tolerancije, vladavine prava i bezuspješnog nastojanja da Crnu Goru u svakoj prilici pokušaju ustalasati, destabilizovati, okriviti „za sve što je drugima, uključujući i bratsku Srbiju, dozvoljeno“.

„Njima, ili bar velikom dijelu njih, nažalost smeta što Crna Gora postoji kao nezavisna, međunarodno priznata zemlja, što slijedi politiku EU, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, što je na putu ulaska u NATO, što je u odličnim odnosima sa Beogradom i faktor stabilnosti u regionu“, dodao je on.

Prema riječima Marovića, nažalost, protiv svega toga i svih tih vrijednosti bori se većinski dio opozicije u Crnoj Gori.

„Vjerujem da to vide i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi. To je politika koja je zbog svega toga gubila i izgubiće i u ovom novom planiranom pokušaju vraćanja u devedesete, umjesto da slijede godine novog milenijuma, koje su put za mirniji, građanski, evropski region i Crnu Goru u njemu“, zaključio je on.

Bonus video: