Da li je Đukanović dostavio izvještaj o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Kaluđerović je podsjetio da je Vijeće imalo prvu sjednicu u septembru prošle godine, kao i da ima s obavezu da Odbor izvještava najmanje jedanput u dva mjeseca
1 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2015. 12:58h

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović (SNP) zatražio je od predsjednika Mevludina Nuhodžića informaciju o tome da li je Vijeće za nacionalnu bezbjednost dostavilo izvještaj Odboru o aktivnostima prethodnih mjeseci.

Kaluđerović je podsjetio da je Vijeće imalo prvu sjednicu u septembru prošle godine, kao i da ima s obavezu da Odbor izvještava najmanje jedanput u dva mjeseca.

U saopštenju koje je prenio SNP, Kaluđerovićje podsjetio da je Skupština 19. juna 2014. godine Zakon o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora i da je nakon toga Vlada imenovala Vijeće.

“Podsjećam da je članom 10 stav 2 navedenog Zakona propisana obaveza Vijeća za nacionalnu bezbjednost da najmanje dvomjesečno izvještava Savjet za odbranu i bezbjednost i Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore o pitanjima iz svog djelokruga. Zakonom su u djelokrug Vijeća za nacionalnu bezbjednost data izuzetno značajna pitanja kao što su: razmatranje pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i drugih pitanja iz djelokruga obavještajno-bezbjedonosnog sektora i razmatranje obavještajno-bezbjednosne procjene rizika i prijetnji po nacionalnu bezbjednost Crne Gore,” naveo je poslanik.

Pozivajući se na tu zakonsku obavezu i aktuelne međunarodno bezbjednosne prilike, on je zamolio da ga Nuhodžić obavjesti "da li Vijeće za nacionalnu bezbjednost izvršava svoju obavezu propisanu članom 10 stav 2 Zakona o osnovama obavještajno-bezbjedonosnog sektora Crne Gore da najmanje dvomjesečno izvijesti Odbor o pitanjima iz svog djelokruga i koliko je Odboru do sada dostavljeno takvih izvještaja,” navodi se u saopštenju.

Poslanik SNP pita da li se planira skorašnja sjednica Odbora na kojoj bi se upoznali sa dostavljenim izvještajima Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao i da se u slučaju da to nije učinjeno konstatuje “nepoštovanje Zakona od strane Vijeća, čiji je predsjednik po funkciji Predsjednik Vlade Crne Gore, u vrlo osjetljivoj sferi i u vrlo osjetljivim bezbjedonosnim prilikama”.

“Naglašavam da ovo moje obraćanje možete smatrati i kao inicijativu člana Odbora da se u najskorije vrijeme održi sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore jer je puno veoma značajnih pitanja iz sfere bezbjednosti koja nameću potrebu da budu ozbiljno razmotrena na sjednici Odbora koji ima zakonsku nadležnost i obavezu da vrši parlamentrni nadzor nad radom cjelokupnog obavještajno-bezbjedonosnog sektora Crne Gore,” naveo je Kaluđerović.

Zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost je Kaludjerovićeva partijska koleginica Snežana Jonica, koja je po funkciji i članica Vijeća iako nije objavljeno da li je Vlada verifikovala njen izbor na to mjesto.

Zbog izbora Jonice za Nuhodžićevog zamjenika, poslanici DF bojkotuju rad Odbora.

Bonus video: