Amfilohije: NATO radi isto što i Hitler i Musolini

Komentarišući mogućnost da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu u NATO, Amfilohije je kazao da vlasti mogu da govore šta hoće, ali da je teško očekivati da Crnogorci odluče da uđu u Alijansu
71 pregleda 249 komentar(a)
Amfilohije Radović, Foto: Zoran Đurić
Amfilohije Radović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2015. 06:54h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je NATO nacional-fašistički pakt koji nastavlja djelo Adolfa Hitlera i Benita Musolinija, jer nasilno oduzima teritorije. On je za rusku informativnu agenciju “Regnum” izjavio da su Kosovo i Metohija oduzeti Srbiji i Crnoj Gori, pod pritiskom NATO, navodeći da se sada radi isto u Ukrajini.

"NATO sada radi ono što su u odnosu na KiM radili Hitler i Musolini. U njihovo vrijeme Kosovo je postalo dio “Velike Albanije”. Sjeverni dio je bio u okupiranoj Srbiji, ali ipak Srbiji. Ali NATO je gori od Musolinija i Hitlera, jer su Srbima oduzeli sjeverno Kosovo nasiljem i zločinima. Zato NATO sada nije odbrambeni savez, već je nacional-fašistički pakt koji nastavlja djelo Hitlera i Musolinija", kazao je Amfilohije navodeći da je NATO imao neslavnu ulogu i u Avganistanu, Libiji, Iraku i Siriji.

"Sada taj pakt ostvaruje destruktivne poslove u Ukrajini, postupajući sa njom kao sa Jugoslavijom. Ukrajinu su kao odvojenu republiku u okviru SSSR-a stvorili boljševici, uništavajući jedinstveni veliki narod. A sada njihovi bivši protivnici štite plodove rada boljševika koji su razjedinili jedan narod".

Komentarišući mogućnost da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu u NATO, Amfilohije je kazao da vlasti mogu da govore šta hoće, ali da je teško očekivati da Crnogorci odluče da uđu u Alijansu.

"Prvo što je trebalo da pitaju narod o svojim namjerama. Ako su oni s narodom. Za Crnu Goru je pitanje odnosa prema ulasku u NATO najozbiljnije pitanje. I za manje stvari se održavaju referendumi".

Amfilohije je kritikovao odluku Vlade da se priključi sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini, navodeći da time okreću leđa Moskvi.

"Vlasti uvode nekakve ekonomske sankcije protiv Rusije, iako je 99 procenata stanovništva protiv njih. Čime su te sankcije mogle da uplaše Rusiju", kazao je on.

Bonus video: