Fokus letonskog predsjedništva EU: Konkurentna, digitalna i angažovana Evropa

59 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Letonija, Foto: MVPEI
Aleksandar Pejović, Letonija, Foto: MVPEI
Ažurirano: 13.01.2015. 16:04h

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Pejović i generalna direktorka za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović učestvovali su danas na sastanku generalnih direktora za evropske poslove koji je održan u Rigi.

Na sastanku, koji je organizovan u okviru letonskog predsjedništva EU, razgovarano je o prioritetima predstojećih šest mjeseci, saradnji u pravcu njihove realizacije, kao i aktuelnim pitanjima od značaja za EU.

"Imajući u vidu aktuelne izazove u političkim, ekonomskim i međunarodnim kretanjima, EU je definisala tri prioriteta koji će biti u fokusu letonskog predsjedništva: konkurentna, digitalna i angažovana Evropa. U okviru njih će se raditi na stvaranju novih radnih mjesta i postizanju ekonomskog rasta, razvoju baze za stvaranje digitalne Evrope i uključivanju EU u pitanja od globalnog značaja", saopšteno je iz MVPEI.

Dodaje se da je na sastanku istaknuto da politika proširenja ima svoje mjesto među postavljenim prioritetima i da ostaje važan dio aktuelnog predsjedništva EU posebno imajući u vidu njen značaj u promovisanju političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi.

U tom kontekstu je naglašeno da će u fokusu predsjedništva Letonije biti dalje napredovanje pregovora o pristupanju s Crnom Gorom. Ponovljena je podrška svim državama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU i istaknuto da će brzina napredovanja prema članstvu, kao i dosad, biti zasnovana na individualnim rezultatima država kandidata.

"Ambasador Pejović je pozdravio odluku da proširenje bude među prioritetima letonskog predsjedništva i istakao da to pokazuje dosljednost politike EU kada je u pitanju evropska perspektiva država Zapadnog Balkana. On je predstavio dosadašnje rezultate iz pregovaračkog procesa i istakao da će Crna Gora iskoristiti naredni period u pravcu intenziviranja reformskih procesa i napredovanja prema članstvu u EU", piše u saopštenju MVPEI.

Tokom posjete Rigi, ambasador Pejović je imao sastanak s državnim sekretarom za evropske poslove Letonije Andrejsom Pildegovičem.

Oni su razmijenili mišljenje o daljim aktivnostima Crne Gore u procesu pristupanja EU, kao i o mogućim poljima saradnje, a istaknuta je podrška letonskog predsjedništva u pravcu nastavka uspješnog sprovođenja reformi i održavanja dobre dinamike pristupnih pregovora.

Bonus video: