Krivokapić: Islam je sastavni, neizdvojivi i neizbrisivi dio Evrope

Krivokapić je u svojstvu počasnog predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS, na Nujorškom Univerzitetu u Abu Dabiju održao predavanje za studente, profesore i predstavnike diplomatskog kora, na temu "Bezbjednost i sigurnost kao osnova stabilnog razvoja"
63 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2015. 15:27h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se danas u Abu Dabiju sa šeikom Abdulahom Bin Zajed Al Nahijanom, ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i članom vladarske familije.

Njih dvojica su razgovarali o regionalnoj poziciji i vanjsko političkim izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje.

"Posebna pažnja je bila posvećena pitanjima nove globalne političke arhitekture i savremenim bezbjednosim izazovima manifestovanih prije svega kroz otvorena pitanja na Bliskom istoku i u cjelini u arapskom svijetu, posebno u kontekstu intenziviranja krize i sukoba uslovljenih pojavom Islamske države Iraka i Sirije. Krivokapić je informisao svog sagovornika o iskustvima i aktivnostima koje je kao predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS, i na novoj funkciji počasnog predsjednika, preduzimao i preduzima kada je riječ o jačanju uloge OEBS u novim političko-bezbjednosim okolnostima, sa ciljem pozicioniranja organizacije kao jednog od ključnih političkih aktera na globalnoj sceni", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je u svojstvu počasnog predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS, na Nujorškom Univerzitetu u Abu Dabiju održao predavanje za studente, profesore i predstavnike diplomatskog kora, na temu "Bezbjednost i sigurnost kao osnova stabilnog razvoja".

Krivokapić je u obraćanju istakao da se današnji svijet nalazi pred velikim političko-bezbjednosnim izazovima i da se naša planeta kreće brže nego ikada u svojoj istoriji, što samo povećava neizvjesnost izazova nove epohe. On je kazao da ima i previše znakova da velika, dugo vremena odlagana pitanja, izbijaju na površinu tražeći odgovore.

"Multipolarnost postaje jedna od ključnih karakteristika globalnog političkog kontesta. Svijetu je potrebna multipolarnost koja neće biti zasnovana na međusobnom strahu i nepovjerenju, već na istinskoj saradnji, međusobnom uvažavanju i fundamentalnim i istorijski potvrđenim vrijednostima”, rekao je Krivokapić. On je takođe naglasio da nova multipolarnost mora porazumijevati i podjelu odovornosti, rizika i tereta za čuvanje svetskog mira i stabilnosti", rekao je Krivokapić.

Govoreći o ključnim bezbjednosno-razvojnim izazovima na Balkanu Krivokapić je istakao da jedino vladavina prava rađa funkcionalne institucije koje su kadre da se bore sa svim bezbjednosnim rizicima i uzrocnicima nestabilnosti.

"Bez vladavine prava nema sigurnosti i bezbjednosti a time ni osnove za stabilan razvoj regiona Zapadnog Balkana", poručio je Krivokapić.

On je posebno naglasio da je vladavina prava najveća garancija upavo investitorima koji dolaze u region da će njihova ulaganja biti sigurna.

"Zato je vladavina prava možda ništa manje potreba investitora nego što je potreba naših balkanskih društava", kazao je Krivokapić.

Predsjednik crnogorskog parlamenta se susreo i sa ministrom za međunarodnu saradnju i razvoj šeikom Lubnom Al Kasimijem.

Govoreći o brojnim predrasudama koje se odnose na razumijevanje Islama, posebno u novije vrijeme, on je kazao da je Islam sastavni, neizdvojivi i neizbrisivi dio Evrope, njene kulture, istorije i tradicije.

"Islam je dio evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Evropa u koju ja vjerujem, Evropa koju sam odlučan da zajedno sa vama dalje izgrađujem, Evropa je različitosti, političke i religijske tolerancije. To nije Evropa sukobljenih, nego ujedno prepletenih civilizacija. Evropa koja je izvukla pouke iz svoje kolonijalne prošlosti, Evropa koja je odlučna da sa Islamskim svijetom gaji odnos partnera", istakao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: