Šćekić: U Opštini Berane zaposleno duplo više službenika od standarda

"U organima lokalne uprave zapošljeno je 308 službenika i namještenika, od toga 274 na neodređeno vrijeme, 28 na određeno i šest pripravnika", kazao je Šćekić
166 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2015. 12:22h

U Opštini Berane je zaposleno 308 službenika i namještenika, dok bi, u odnosu na broj stanovnika, trebalo da bude 150, saopštio je gradonačelnik tog grada, Dragoslav Šćekić.

On je, komentarišući problem viška zaposlenih u crnogorskim opštinama, kazao da će i Opština Berane pristupiti racionalizaciji nakon utvrđivanja broja viška zaposlenih.

Šćekić je objasnio da kada je u pitanju optimalni broj zaposlenih, na osnovu analize koja je rađena po opštinama i u skladu sa preporukom međunarodnih eksperata da na hiljadu stanovnika treba da bude četiri službenika, u Opštini Berane "bi trebalo da bude zaposleno 150 službenika, plus rukovodeći kadar".

"U organima lokalne uprave zapošljeno je 308 službenika i namještenika, od toga 274 na neodređeno vrijeme, 28 na određeno i šest pripravnika", kazao je Šćekić agenciji Mina.

On je napomenuo da, osim službenika u lokalnim organima uprave, u javnim preduzećima i ustanovama ima još 289 zaposlenih. Šćekić je kazao da je tokom osam mjeseci od preuzimanja vlasti, Lokalna samouprava u Beranama postigla vidan napredak.

Prema njegovim rijačima, prioritet prilikom preuzimanja vlasti bio je da se što tačnije sagleda stanje u Lokalnoj samoupravi. Šćekić je kazao da su da su utvrđene obaveze i potraživanja Opštine, predložen plan konsolidacije javnih finansija, u okviru kojeg je, kako je naveo, zaustavljeno neracionalno trošenje sredstava i nerealno planiranje.

"Izabrani su i imenovani novi kadrovi koji će u potpunosti biti posvećeni unapređenju rada lokalne samouprave i stvaranju boljih uslova života, za sve građane Opštine", rekao je on, navodeći da su intenzivirali realizaciju projekata koji su kasnili sa izgradnjom, a započeti su i novi projekti.

Šćekić je objasnio da su prikom preuzimanja vlasti bili suočeni sa problemima čije rješavanje "nije trpjelo nikakva odlaganja".

"Našli smo grad zatrpan smećem sa rizikom širenja zaraznih bolesti. Odmah smo očistili grad i izvršili dezinfekciju a nakon toga pristupili iznalaženju privremenih i trajnih rješenja", rekao je on.

Šćekić je kazao da područje Berana prepoznato po potencijalima za razvoj poljoprivrede, pa su "počeli izradu projekta za Regionalnu stočnu pijacu i planiranje stimulativnih mjera za podsticanje poljoprivredne proizvodnje".

On je kazao da je ukupan preuzeti dug Opštine od prethodne rukovodeće strukture nakon lokalnih izbora iznosio 15,30 miliona eura. Taj dug, kako je objasnio, čine dugovi Opštine Berane i Javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština.

"Dug po osnovu zarada, poreza i doprinosa je 7,36 miliona eura, po osnovu kreditnih zaduženja 3,54 milona, obaveze prema povjeriocima iznose 2,30 miliona, dok je dug javnih preduzeća 2,14 miliona", objasnio je Šćekić.

On je podsjetio da je na inicijativu Opštine Berane potpisan je Memorandum o saradnji 11 opština sa sjevera, čiji je cilj saradnja na implementaciji regionalnog koncepta upravljanja otpadom, zajedničkim aktivnostima.

Sastavni dio Memoranduma je, kako je objasnio, Međuopštinski tim koji će, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, definisati trajno rješenje za upravljanje otpadom.

"Ističemo da se Berane zalaže da se usvajanje Državnog plana upravljanja otpadom odloži, u cilju definisanja alternativnog modela za sjever, koji isključuje izgradnju regionalne sanitarne deponije i nameće tehnologiju prerade otpada", poručio je Šćekić.

Izboru te tehnologije, kako je objasnio, treba da prethodi detaljna analiza količina i sastava otpada u svih 11 opština i osnivanje regionalnog preduzeća koje bi se bavilo pitanjima upravljanja otpadom.

Šćekić je najavio brojne projekte u Opštini ove godine a, kako je naveo, očekuje i da će biti završena Sportska hala, Poliklinički centar i Regionalni biznis centar sa Biznis inkubatorom.

Bonus video: