Poziv zaštitnicima ljudskih prava da se pridruže protestu ispred vile Gorica

4 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 13.01.2015. 11:46h

Organizatori protestnog skupa, povodom dolaska u zvaničnu posjetu kosovskog potpredsjednika Vlade Hašima Tačija, apelovali su na nevladine organizacije, političke partije i udruženja u čijoj je misiji promocija i zaštita ljudskih prava, da se pridruže protestu.

Tači će u Crnoj Gori boraviti 15. i 16. januara, a Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori, Udruženje Crnogoraca Metohije i Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji "Božur", organizovaće u petak protest ispred vile Gorica.

"Vjerujemo da će svi građani i javni djelatnici koji su mislima prije nekoliko dana bili u mimohodu u Parizu povodom terorističkog čina, biti na protestu u Podgorici kojim će biti izraženo negodovanje zbog dolaska neuporedivno većeg teroriste i zločinca od onih koji su ubili nedužne francuske novinare", kaže se u saopštenju.

Iz udruženja su saopštili da će sve NVO, političke partije i strukovna udruženja koja se bave ljudskim pravima, a koja se ogluše o apel za protest, smatrati lažnim borcima za ljudska prava i podržavaocima zločina i zločinaca.

"Podsjećamo da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope javno i jasno osumnjičila i označila Tačija za pokrovitelja posla trgovine ljudskim organima Srba i Crnogoraca kidnapovanih na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Tači je bio vođa OVK, "koja je smatrana terorističkom organizacijom i nalazila se na svim crnim listama SAD-a, i evropskih država".

Iz udruženja su kazali da je Tači osuđen pravosnažnom presudom Okružnog suda u Prištini na kaznu zatvora od deset godina zbog terorističkih djelatnosti, i to prije zvaničnog rata na Kosmetu 1998- 1999 godine.

"Zbog te presude, i kasnijih zločina, i dalje je na snazi potjernica Srbije za ovim zločincem. Hiljade porodica raseljenih sa Kosmeta koje žive u Crnoj Gori, Tačija smatraju masovnim ubicom i najodgovornijom osobom za sudbinu njihovih kidnapovanih i otetih članova, koje je pobio i njihove organe prodao po zapadnoj Evropi", navodi se u saopštenju.

Poručili su da dolazak Tačija otvara stare, nezaliječene rane onima kojima je OVK prognala, a mnogima pobila članove porodica.

"Pozivamo crnogorski državni vrh da otkaže gostoprimstvo masovnom ubici, utoliko prije što se ne može voditi politika dvostrukih standarda. Odnosno, u isto vrijeme osuđivati teroristički čin u Parizu i uz najveće počasti primati najveći zločinac u Evropi, koji dolazi kao „zvaničnik“ lažne i međunarodno nepriznate „države“, koja nije članica Ujedinjenih nacija", zaključuje se u saopštenju.

Knežević: Kontinuitet izdajničke politike Đukanovića

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) kazao je da dolazak Tačija u Crnu Goru, predstavlja "najsramniju stranicu u istoriji ove zemlje".

"U inflaciji lažnih diploma, magistratura i doktorata, jedna diploma je neupitna, a to je Đukanovićev doktorat o veleizdaji. U ovih 25 godina vladavine uspio je da izda sve čega se dotakao. Mala je Crna Gora koliki je Đukanović izdajnik. Doduše, teško bi se mogao očekivati i najmanji patriotski čin od čovjeka, koji je kao član Vrhovnog savjeta odbrane SRJ za vrijeme NATO bombardovanja boravio u Briselu, odajući vojne i državne tajne zemlje u kojoj je rođen", naveo je Knežević.

Milan Knežević

Kako je saopštio Tačijeva posjeta "predstavlja kontinuitet izdajničke politike Đukanovića i njegovih satelita iz Vlade":

"Koji se na svaki način pokušavaju održati na političkoj sceni ne bi li dopljačkali još ovo malo što je ostalo od Crne Gore. Iskreno se nadam da će Đukanoviću za vrijeme razgovora s Tačijem kroz glavu prolaziti slike izmasakriranih Crnogoraca, Srba, Albanaca, Roma, Egipćana, zabetonirana pravoslavna groblja, spaljene kuće, ali i Žuta kuća, u kojoj su Crnogorcima i Srbima vađeni organi, nakon čega su brutalno ubijani. Namjerno kažem da će mu “kroz glavu prolaziti”, jer Đukanović o tome neće smjeti Tačija ništa ni pitati. A ne bi me začudilo da Tači, u znak svega što je uradio na izdaji sopstvene države, Đukanoviću pokloni mapu Velike Albanije, u kojoj se nalazi i Podgorica s okolinom. Naravno, s te mape bi, u znak zahvalnosti za premijerovo vjerno služenje, bili izdvojeni UDG, Prva banka i ostale povezane firme i nepokretnosti koje je Djukanović prikupio ovih godina".

Knežević je povao građane Crne Gore da u petak okupe ispred vile Gorica.

"Da izrazimo protest protiv još jednog poniženja, koje nam Đukanović priređuje. Naša je dužnost da u mraku njegove diktature budemo luča otpora i glas razuma, koji ne pristaje da bude ugašen i ućutkan", zaključio je Knežević.

Bonus video: