Opozicija tjera Albance od sebe

“Njega doživljavam kao još jednog drona, ovoga puta ne nad stadionom, nego nad cijelom Crnom Gorom. Pa ko se upeca, upeca“, kazao je Danilović Radiju Slobodna Evropa
210 pregleda 14 komentar(a)
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.01.2015. 08:23h

Funkcioneri albanskih stranaka optužili su opoziciju da ne želi saradnju sa manjinskim strankama, navodeći kao primjer negodovanje funkcionera Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije zbog posjete kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će na dan posjete Tačija održati moleban za kosmetske žrtve, navodeći da su “Tačijeve ruke krvave do ramena”, dok su predstavnici udruženja raseljenih sa Kosova najavili proteste ispred vile “Gorica”.

Funkcioner DF Goran Danilović smatra da je Tačijeva posjeta provokacija.

“Njega doživljavam kao još jednog drona, ovoga puta ne nad stadionom, nego nad cijelom Crnom Gorom. Pa ko se upeca, upeca“, kazao je Danilović Radiju Slobodna Evropa.

Tači će u petak razgovarati sa premijerom, predsjednikom države i parlamenta. Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj podsjeća da je Tači predstavnik vlade u kojoj su i Srbi sa Kosova.

“Dok se opozicija u ovakvim situacijama bude ponašala nekorektno sa moralnog i političkog aspekta, manjine tjera ka drugoj strani jer ne ostavlja ni najmanji prostor za saradnju”, tvrdi Đeljošaj, dok je Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative podsjetio da su Srbi na čelu dva ministarstva u Vladi Kosova, dok Albanaca nema u crnogorskoj vladi.

Podsjećajući da se radi o posjeti zvaničnika države koju je Crna Gora priznala, Rifat Rastoder (SDP) smatra da se politička javnost mora navići na komunikaciju sa Kosovom. On je kazao da je na međunarodnim institucijama da procijene da li je Tači zločinac ili nije.

“Postoje institucije koje će utvrditi i procijeniti sve relevantne činjenice koje se tiču sumnji da je neko zločinac. Dokle god se ne utvrdi neprimjereno je tvrditi i suditi na osnovu nepotpunih činjenica”, rekao je on, dok je Obrad Mišo Stanišić iz DPS-a za Slobodnu Evropu kazao da Crna Gora poštuje sve zvaničnike i institucije Kosova, i da opozicija narušava odnose dviju država.

MVPEI: Svako može da se buni

z MVPEI kazali su da Crna Gora njeguje dobrosusjedske odnose i kontinuirano zagovara unapređenje saradnje u regionu. „U tom pravcu, posjeta Tačija nastavak je redovnog bilateralnog dijaloga koji imamo sa svim državama regiona u kontekstu unapređenja regionalne saradnje, kao ključa za uspostavljanje trajne stabilnosti i izgradnju bolje budućnosti za sve građane. U svakom demokratskom društvu pravo je svih da javno iskažu svoje stavove na način koji smatraju primjerenim“, naveli su iz MVPEI.

Bonus video: