Pravedna: 26 godina od političkog, društvenog i moralnog sunovrata Crne Gore

Ocjenjuje se da ni zakašnjela obnova državnosti nije uspjela izbrisati duboke antievropske i anticrnogorske "brazde koje su tada uzorane"
164 pregleda 8 komentar(a)
Rade Bojović, Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2015. 11:47h

Suštinski oporavak Crne Gore nije moguć dok sa vlasti ne ode Demokratska partija socijalista (DPS) i dok političko kormilo ne napuste takozvani antibirokratski pretorijanci rasuti po Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i Demokratskom frontu (DF), ocijenjeno je iz Pravedne Crne Gore.

Kako se podsjeća iz tog političkog bloka, prošlo je 26 godina od političkog, društvenog i moralnog sunovrata Crne Gore.

„Početkom januara 1989. godine pod okriljem Miloševićevog režima u Podgorici je izveden ulični puč i na vlast je dovedena marionetska uprava. Velikodržavni Beograd oktroisao je sebi lojalne političare u liku Bulatovića, Kostića, Đukanovića i Marovića“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, dodaje se, politički i ekonomski potonula i postala poprište pogubne i kriminalizovane politike, perifernog velikosrpstva i klerošovinizma Srpske pravoslavne crkve. „Posljedice takvih zlosrećnih promjena preživjele su sve ove godine i još dugo će biti teret o vratu crnogorskog društva“.

Ocjenjuje se da ni zakašnjela obnova državnosti nije uspjela izbrisati duboke antievropske i anticrnogorske "brazde koje su tada uzorane".

"Nezavisnost je obnovljena pod vođstvom Đukanovićevog DPS-a koji to ni po čemu nije zaslužio, baš kao što su tadašnji protivnici državnosti a sadašnji još dominirajući opozicionari i dalje nadahnuti politikom koja je obilježila naše propadanje“, navode iz Pravedne.

Zato je, kako se navodi, lako primijetiti da suštinski oporavak Crne Gore nije moguć dok sa vlasti ne ode DPS.

„I dok ne napuste političko kormilo takozvani antibirokratski pretorijanci rasuti po SNP-u i DF-u. U međuvremenu, Crna Gora nastaviće da se guši u kulturi zaborava i praksi ćutanja političke i najšire javnosti“, kaže se u reagovanju.

Bonus video: