Jovović: Stav Avdagića potvrđuje kako u EU i NATO nijesu baš svi jednaki

Poželjno bi bilo da imamo ujedinjenu Evropu, ali za sada je samo riječ o Evropi proširenja, a ne ujedinjenja", smatra Jovović
80 pregleda 4 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.01.2015. 13:00h

Ideja vojne neutralnosti za Crnu Goru je najpravednija, jer je u svojoj biti antimilitaristička, poručeno je iz nevladine organizacije Pokret za neutralnost.

Direktor Organizacije za promociju sjevernoatlantskih integracija, Denis Avdagić, ocijenio je ranije da je neutralnost, u ovakvom okruženju, jako promašena ideja i kazao da je njegovo protivpitanje šta je ta neutralnost.

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost, Ognjen Jovović, rekao je u otvorenom pismu Avdagiću da on "pravi notornu grešku" u ocjeni da je Crna Gora u središtu Evrope i da je današnja Evropa ujedninjena.

"Poželjno bi bilo da imamo ujedinjenu Evropu, ali za sada je samo riječ o Evropi proširenja, a ne ujedinjenja", smatra Jovović.

Budući da, kako je naveo, Crna Gora teži ka jednistvenoj Evropi bez stega i granica, onda je, smatra on, Lisabonski ugovor Sveto pismo te težnje.

"Ako pažljivo promotrite ovaj ugovor, pogotovo poglavlje o Zajedničkoj bezbjedonosnoj i odbrambenoj politici, shvatićete zašto je neutralnost realna stvar. Predlažem da se posebno fokusirate na Irsku klauzulu, član 42 (7), čime ćete vidjeti koji je to koncept vojne neutralnosti moguć i poželjan za Crnu Goru", rekao je Jovović u pismu.

Prema njegovim riječima, tačno je da je fundamentalna vojna neutralnost ispala iz trenda.

"Moguće je da još samo Švajcarska baštini takav model vojne neutralnosti, ali Švajcarska nije članica Evropske unije (EU), pa samim tim ona ne može da bude apsolutni uzor Crnoj Gori", naveo je Jovović.

On je ocijenio da to može da bude Irska, čija je, kako je kazao, spoljna politika donijela sa sobom oblik solidarne neutralnosti u geopolitici. "Riječ je o neutralnosti koja je direktno garantovana od EU".

"Iz kazanog, gospodine Avdagiću, shvatićete koliko zvuči promašena teza stavljanja u isti kontekst EU i NATO. Tačno je da su Velika Britanija, Grčka i Francuska članice i jednog i drugog saveza. Ali je tačno da su Irska, Austrija, Finska članice EU kao vojno neutralne države", rekao je Jovović.

Neutralnost male zemlje je naipragmatičnija

Komentarišući pitanje "ko plaća vojnu neutralnost?", Jovović je uputio kontra pitanja "ko plaća članstvo u kolektivni sistem bezbjednosti? Da li je NATO darodavac sigurnosti, koji će bezuslovno Crnu Goru prihvatiti, ne tražeći novčanu nadoknadu?".

"Koji je cilj vojne neutralnosti? Cilj je nesvrstavanje na bilo koju stranu u sadašnjem multipolarnom geopolitičkom ambijentu. Ili Vi, gospodine Avdagiću, tvrdite da mi i dalje egzistiramo u unipolarnom svijetu!?", upitao je Jovović.

Upravo, kako smatra, multipolatnost svijeta govori kako je neutralnost za male zemlje najpragmatičnija stvar.

Jovović je ocijenio da Avdagić, govoreći o odnosu EU prema Rusiji, iznosi "opasne zablude".

"Tačnije, ili manipulište, ili niste dovoljno informisani. Priča oko Južnog toka nije priča između EU i Rusije, već između Bugarske i Rusije. Sporazum ove dvije države iz 2006. nije bio pod nadzorom EU. O tome najbolje svjednoče zvaničnici Bugarske, premijer Bojko Borisov i vicepremijer Tomislav Dončev", naveo je on.

Jovović je poručio da stav Avdagića samo potvrđuje kako u EU i NATO-u nisu baš svi jednaki. "Jer logično se možemo zapitati, kako nakon obustave izgradnje Južnog toka može da funkcioniše Sjeverni tok!?".

Avdagićev stav o demokratskoj Crnoj Gori je uvredljiv

"Vaša teza kako NATO i Rusija nisu neprijatelji je besmislena. U bilo kojoj teroji međunarodnih odnosa stoji kako su sunkcije, ma koje vrste, već rat. Danas je rat evidentan, iako smatram da će se veliki na kraju dogovoriti", rekao je Jovović.

On je kazao da smatra uvredom Avdagićev stav da je Crna Gora demokratska država.

"Njenu demokratiju afera Snimak je potpuno ogolila, kao što su mnoge ''mesijanske misije'' ogolile demokratsku bit NATO-a. Gospodine Avdagiću, predlažem Vam da se o ovim problemima bolje informišete i uvažite činjenicu da i pored sve propagande, novca i lobiranja od 2007. godine, građani Crne Gore ne žele članstvo u NATO savez", zaključio je Jovović.

Bonus video: