Ratkovićeva ide u penziju, umjesto u Agenciju za antikorupciju

“Vlada je dala saglasnost ministru pravde (Duško Marković) da me razriješi dužnosti, a procedura je pokrenuta na moj lični zahtjev radi odlaska u penziju”, rekla je Ratkovićeva
2 komentar(a)
Vesna Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesna Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.01.2015. 16:02h

Primjena Zakona o lobiranju koji je usvojen u decembru prošle godine, počinje tek u drugoj polovini ove godine, tvrdi bivša direktorica Uprave za antikorupciju Vesna Ratković. Vlada je Ratkovićevu razriješila uoči Nove godine i sada bi već trebalo da je penzionerka.

“Vlada je dala saglasnost ministru pravde (Duško Marković) da me razriješi dužnosti, a procedura je pokrenuta na moj lični zahtjev radi odlaska u penziju”, rekla je Ratkovićeva, podsjećajući da je “imenovanje novog direktora u nadležnosti ministra pravde”.

Ratkovićeva je prema informacijama “Vijesti” odustala od ambicije da rukovodi Agencijom za antikorupciju koja počinje sa radom 2016, nakon što je u propis ugrađena odredba na osnovu koje ne bi mogla ni da konkuriše.

Na pitanje kada Uprava preuzima nadzor nad sprovođenjem Zakona o lobiranju, Ratkovićeva je kazala da to formalno počinje odmah nakon njegovog objavljivanja u “Službenom listu”, kada se stvaraju i uslovi za izradu podzakonskih akata.“To znači da će operativno sprovođenje Zakona o lobiranju početi u drugoj polovini 2015. Uprava će imati kapacitete za sprovođenje zakona jer su finansijska sredstva za kadrovsku i tehničku podršku, potrebnu za te namjene, našla mjesto u budžetu za 2015“, objasnila je sagovornica, podsećajući da će od 1. januara 2016. nadzor nad sprovođenjem Zakona preuzeti Agencija za sprečavanje korupcije.

Zakonom o lobiranju predviđena je efikasnija kontrola aktivnosti pojedinaca, NVO ili firmi koje će lobirati prilikom donošenja određenih propisa.

Bonus video: