Avdagić: Saveznici žele Crnu Goru u NATO, i Srbija će jednog dana biti članica

On je ocijenio da je Samit u Velsu, kao i ministarski sastanci koji su mu prethodili, pokazao da se napredak Crne Gore na putu prema članstvu u Alijansi cijeni
51 pregleda 3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 13:55h

Crnogorski građani uvidjeće da je NATO dobra stvar za Crnu Goru, pa će rasti broj onih koji to podržavaju, ocijenio je direktor Organizacije za promociju sjevernoatlantskih integracija, Denis Avdagić, dodajući da je uvjeren da će i Srbija jednog dana biti članica Alijanse.

On je ocijenio da je Samit u Velsu, kao i ministarski sastanci koji su mu prethodili, pokazao da se napredak Crne Gore na putu prema članstvu u Alijansi cijeni.

„Vrata Saveza su Crnoj Gori 'odškrinuta', a za potpuno otvaranje ostalo je tek malo napora. Fokusirani i intenzivirani dijalog, kako je označena ova posljednja faza pretpristupnog puta, znače da je preostalo tek nešto malo neriješenih pitanja, koja će se zajedničkim snagama posve sigurno moći zatvoriti“, kazao je Avdagić agenciji MINA.

On je rekao da su značajni pomaci ostvareni u svim područjima i da preostaje jedino pitanje podrške javnosti.

„Ono se u ovom trenutku možda čini i težim, ali vjerujem da to nije tako“, ocijenio je Avdagić.

Saveznici, kako je naveo, žele vidjeti Crnu Goru u svojim redovima, tamo gdje po svemu i pripada, ali istovremeno žele vidjeti da Crna Gora pokaže kako želi postati dio tog „ekskluzivnog kruga, najboljih od najboljih“.

„Prema tome, akcenat treba staviti na javnu podršku, na dijalog. Potrebno je otvoreno odgovoriti na brojne neistine koje se izriču po pitanju NATO-a jer sam siguran da će građani znati donijeti pravu odluku kada im se pruže istinite činjenice“, kazao je Avdagić.

I Srbija će jednog dana postati članica

On je rekao da je uvjeren da će jednog dana i Srbija biti članica NATO-a.

„Možda se takva izjava u ovom trenutku nekome čini posve nerealnom, ali imam razloge za takvo razmišljanje. Srbija naprosto ne može ostati okružena NATO-om i začaurena u ideji neutralnosti koja nije realna“, kazao je Avdagić.

Uostalom, kako je naveo, saveznici žele Srbiju u svojim redovima, preostaje samo da i ona promijeni svoju zvaničnu politiku i krene na put članstva.

„Tu će, u tom trenutku, imati sigurno i potporu Crne Gore. S druge strane, mislim da je posve promašeno da dio stanovnika regije čeka odluku službenog Beograda da podrže članstvo svoje zemlje u NATO-u. Koliko će njihove takve ideje izgledati promašeno jednog dana kada i Srbija postane dio Saveza“, rekao je Avdagić.

U Srbiji se, dodao je, često čuje da cijene Evropsku uniju (EU), ali ne NATO.

„Kako možete cijeniti i ne željeti iste zemlje koje čine ta dva saveza, unije. Moramo svi shvatiti kako su i EU i NATO zapravo države. Velika Britanija, Grčka, Francuska su NATO i EU. Kritika prema NATO-u zapravo je kritika i prema tim državama, a pohvala EU je pohvala i NATO-u jer se radi u većini istim zemljama“, saopštio je Avdagić.

On smatra da se radi o jednostavnoj jednačini koja se ne rješava, a treba je riješiti jer se tako zadatak završava.

„Srbija ne može pobjeći od svog susjedstva, može biti s njima ili reći kako bira neki drugi put. Međutim koji je to drugi put? Kakva je to poruka susjedima? S vremenom se sve strasti smire i realnost se vrati na svoje. Srbiju vidim kao skoru članicu NATO-a i EU, u društvu s ostalim zemljama regije“, naveo je Avdagić.

Kako je kazao, neki će to učiniti prije, neki kasnije, neki će to iskoristiti bolje, neki lošije, ali jedno je sigurno.

„Što prije završimo integracione procese regije tim ćemo prije i lakše rješavati i druge probleme, poput onih ekonomskih. Zato nam ne ostaje drugo nego nadati se da ćemo što prije završiti te, kako bi ih nazvao, `administrativne formalnosti`“, poručio je Avdagić.

Šta je to neutralnost?

On je, kad je u pitanju ideja o neutralnosti Crne Gore i argumenti zagovornika te ideje, kazao da je njegovo protivpitanje šta je ta neutralnost.

„Ko za nju garantuje, ko je plaća i koji je njen cilj? Kakva je to neutralnost kada ste u središtu Evrope, koja ujedinjena teži miru i blagostanju, slobodnom kretanju građana, slobodnoj trgovini? Čega se to ti zagovornici plaše? NATO i EU donijeli su Evropi blagostanje, mir, prosperitet“, rekao je Avdagić.

On smatra da je neutralnost u ovakvom okruženju jako promašena ideja. „Ona bi imala smisla u vremenima koja su daleko iza nas, ali danas ne“.

„Pogledajte odnos Evrope prema Rusiji. EU nije rušila Južni tok nego je postavila jasna pravila, koja su se znala i prije odustajanja zvanične Moskve od tog projekta. Evropa i NATO nas štite od mogućnosti da se na male zemlje utiče iz pozicije jačeg. Nekima takva vremena očito nedostaju. Vremena kada su mali bili poligon za igru velikih“, kazao je Avdagić.

Prema njegovim riječima, u EU i NATO-u to naprosto nije moguće.

„Tu ste među jednakima, pregovori su na višem i na drugačijem nivou. Nijeste više poligon igre, nego igrač koji i sam diktira. Da to nije tako, ne bi se dogodilo da jedna Grčka blokira Makedoniju. Situacija nije dobra, ali pokazuje koja je moć jedne relativno manje članice Saveza“.

Avdagić je, kako je rekao, uvjeren da je neutralnost u Evropi promašena i što više nemoguća. „Prije ili kasnije, možemo očekivati zaokruženje kontinenta u dvije glavne asocijacije, gdje nema neprijatelja pa nema potrebe i za neutralnošću“.

„Ne treba se zavaravati. Rusija nije neprijatelj NATO-u, slobodna Ebropa ne prihvata djelovanje Rusije, ali ona, ponavljam, nije neprijatelj. Ukoliko nema neprijatelja, čemu neutralni? Neutralni od čega“, upitao je on.

Avdagić smatra da stavovi da vrijednosti koje baštine EU i NATO nijesu kompatibilne nemaju nikakvog utemeljenja.

„Uz želju za dijalogom, izričem jasnu poruku da bih rado čuo takve argumente, moguće je da hiljade i hiljade stručnjaka širom svijeta griješi, a da su baš oni u pravu. Svjestan sam toga da postoje i na Zapadu oni koji se protive NATO-u i EU. Protivnika ima i u Hrvatskoj, ali to je bit takvih društava. Niko se ne boji izreći svoj stav i ideju ma koliko one bile promašene i neargumentirane“, rekao je on.

U Hrvatskoj je, kako je kazao, imao puno susreta sa protivnicima članstva u NATO-u. „Njihovi argumenti su raznorazni. Od toga da treba ukinuti vojske i saveze pa i države pa do toga da se treba izolovati i živjeti samostalno“.

„Međutim, rijetko kada sam vidio cjelovito razmišljanje kod takvih, koji su nerijetko i stručnjaci za određena područja. Ponekad se radi o iznimnim ljudima za koje žalim što su toliko uskogrudni. Naime, zbog toga svi gubimo, a ne samo oni“, kazao je Avdagić.

Nemoguće u članstvi primiti zemlju čiji se građani većinski protive članstvu

On je, kad je u pitanju podrška građana Crne Gore članstvu u NATO-u, rekao da je Crna Gora demokratsko društvo i da NATO u svoje društvo prima samo demokratske države.

„Stoga je nemoguće primiti u Savez zemlju u kojoj se građani većinski protive članstvu. Međutim, radi se o kompleksnijem pitanju od za ili protiv. Neke države članice NATO-a imaju danas situaciju da su građani protiv članstva, ali to su određene situacije ili dnevno politički događaji na koje više utiču senzacionalizam nego činjenice“, rekao je Avdagić.

On se, kako je rekao, boji da ni Crna Gora od toga nije „vakcinisana“ i da dijeli taj problem.

„Štaviše, nijesam siguran da ispitivanja javnog mnjenja kod vas odražavaju realnu sliku podrške članstvu u NATO-u, kao što mislim da je i niska podrška članstvu u nekim članicama nerealna. Mislim da Crnogorke i Crnogorci imaju jasno shvatljiv stav da su suzdržani u trenutku kada im nije jasno da li Savez želi vašu zemlju“, kazao je Avdagić.

Kada oni, dodao je, shvate da tu nema prepreka, dio javnosti će znati prihvatiti tu poruku. „U zemljama članicama, s druge strane, podrška je često rezultat izostanka komunikacije, što je razumljivo jer se vlade i države ne mogu spuštati na senzacionalistički nivo komunikacije“.

„Crna Gora je demokratska država, NATO je zajednica demokratskih država i ono što građani misle je od velike važnosti. To je jedna od vrijednosti Saveza i demokratskih država članica. Ne možete nešto dobro pretvotiti u loše ma koliko se trudili. NATO je dobra stvar za Crnu Goru, građani će to sigurno uvidjeti i podrška će nesumnjivo rasti“, rekao je Avdagić.

On je dodao da Savez mora znati da prima zemlju čiji građani žele biti dio tog društva.

Bonus video: