Tanilir: Vlada i NVO da predstave narodu prednosti NATO članstva

"Pretpostavljam da će iduće godine Crna Gora biti pozvana u NATO i to je i moja želja. Nadam se da će 2015. biti godina u kojoj će Crna Gora zabilježiti puno lijepih stvari i, sa aspekta crnogorsko-turskog prijateljstva, nadam se da će biti godina koja će donijeti puno toga lijepog"
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2015. 12:18h

Vlada, partije i nevladine organizacije treba javnosti da predstave prednosti članstva u NATO-u i koristi koje bi Crna Gora imala od toga, kako bi podrška naroda bila veća, poručio je ambasador Turske u Podgorici, Mehmet Nijazi Tanilir.

Tanilir je u intervjuu agenciji Mina rekao da je, od 2007. godine, za sprovođenje projekata u Crnoj Gori turska Vlada donirala oko 14 miliona eura. On je ocijenio i da su navodi o promociji neootomanizma na Balkanu besmisleni.

Kako je kazao, u zvaničnom izvještaju NATO-a sa Samita u Velsu, u dijelu o Crnoj Gori, mogu se vidjeti razlozi zbog kojih Crna Gora nije dobila poziv za članstvo.

"Tu se ističe da će saveznici intenzivirati razgovore sa Crnom Gorom do kraja 2015. godine i u kojim poljima Crna Gora je napravila pomake. Tu imamo četiri tačke gdje Crna Gora treba da napravi pomake – reforma bezbjednosti, reforma bezbjednosnih struktura, pravosuđe i podrška javnosti", kazao je Tanilir.

Kako je dodao, može se zaključiti, što je navedeno i u dijelu izvještaja o Crnoj Gori, da su nedovoljne reforme na ta četiri polja uticale da Crna Gora ne dobije poziv.

"Smatram da je i taj paragraf pozitivna poruka za Crnu Goru, jer se samo Crna Gora ističe kao zemlja koja je kandidat za članstvo, tako da smatram da je poruka sa Samita pozitivna za Crnu Goru", poručio je Tanilir.

On je ocijenio da je NATO, kada je Turska pristupila tom savezu zajedno sa Grčkom, predstavljao kišobran sigurnosti i da se tako Turska sačuvala od širenja Sovjetskog saveza i eventualne štete koja je mogla nastati u tom trenutku.

Danas se, kako je rekao, podrška javnosti pristupanju Alijansi puno razlikuje i logično je da se traži podrška javnosti za ulazak u NATO.

"Jer, ako vidimo po partijama, više od 50 odsto partija podržava ulazak Crne Gore u NATO, ali ako pogledamo javnost, vidimo da je podrška NATO-u ispod 50 odsto. Možemo zaključiti da, ukoliko bi se ova tema o članstvu u NATO-u na mnogo jasniji način predstavila javnosti i koristi koje bi Crna Gora imala od članstva u NATO-u, vjerovatno bi bilo lakše dobiti podršku javnosti", ocijenio je Tanilir.

To, kako je rekao, nije samo zadatak vlasti, jer je NATO stvar koja interesuje cijelu Crnu Goru.

"Tako da pored Vlade, i partije, nevladine organizacije takođe imaju bitnu ulogu, moraju to narodu jasno da predstave".

Tanilir je poručio da je 2015. godina jako bitna za Crnu Goru i Vlada je, dodao je, svjesna vrijednosti koju predstavlja ta godina.

"Napravljen je akcioni plan, u okviru pripreme za članstvo u NATO, i već predstavljen u Briselu. Tako da će se intenzivirati razgovor Crne Gore i Alijanse, vjerovatno će se održati sastanci i posjete na visokom nivou. Država ima strategiju kad je u pitanju predstavljanje NATO-a javnosti, tako da vjerujem da će na kraju to imati pozitivan rezultat", rekao je on.

Tanilir, kako je naveo, vidi da se Crna Gora razvija u pozitivnom pravcu.

"I pretpostavljam da će iduće godine Crna Gora biti pozvana u NATO i to je i moja želja. Nadam se da će 2015. biti godina u kojoj će Crna Gora zabilježiti puno lijepih stvari i, sa aspekta crnogorsko-turskog prijateljstva, nadam se da će biti godina koja će donijeti puno toga lijepog", rekao je Tanilir.

Izvanredni odnosi Crne Gore i Turske

On smatra da su odnosi Crne Gore i Turske izvanredni i da se, kao rezultat dobrih političkih odnosa, realizuju posjete na najvišem nivou, a ekonomski i kulturni odnosi sve više razvijaju.

"Na ekonomskom i kulturnom planu puno lijepih stvari smo uradili, ali još ima prostora za saradnju", rekao je Tanilir.

Prema njegovim riječima, stipendije koje nudi turska Vlada su popularne među crnogorskim studentima, tako da je broj prijavljenih svake godine sve veći i to su uglavnom stipendije za fakultet – osnovne, master i doktorske studije.

"Što se tiče broja studenata koji iz Crne Gore studiraju u Turskoj, nemamo tačan podatak, ali taj broj je između 250 i 300".

Tanilir je rekao da Vlada Turske, posredstvom svoje međunarodne agencije za pomoć i saradnju TIKA, pruža tehničku pomoć.

"Od 2007. godine, kad je počela sa aktivnostima, TIKA je do danas u Crnoj Gori realizovala 140 projekata. Ne znam precizno koliko iznosi pomoć koju je TIKA donirala Crnoj Gori, ali mislim da je to oko 14 miliona eura", kazao je on.

Što se tiče prednosti koje TIKA daje, pojasnio je Tanilir, uglavnom se radi o opštinama, vodovodu i putevima.

"Takođe dajemo ozbiljnu podršku bolnicama i školama. Nedavno je naša Vlada odlučila da preko TIKE pomogne renoviranje Urgentnog centra u Podgorici i samo taj projekat iznosi oko 700 hiljada EUR. Pored toga, TIKA je dala ogroman doprinos kad su u pitanju kulturni spomenici u Crnoj Gori", naveo je Tanilir.

Komentarišući navode da Turska promoviše neootomanizam na Balkanu, on je rekao da su ti navodi nonsens.

"Osmanska imperija je ostala u istoriji, isto kao i Vizantija i nije moguće podići ni Vizantiju ni Osmansko carstvo. Ali, nije dobro gledati na osmanski period negativno, jer je to naša zajednička istorija. Ima vjerovatno stvari na koje možemo gledati pozitivno ili negativno u toku istorijskog perioda, ali kad gledamo prošlost, iz nje pokušavamo da izvučemo ono što će biti u korist naroda", dodao je Tanilir.

On je ocijenio da istoriju treba korisiti kao sredstvo za prijateljstvo, a ne stvaranje neprijateljstva.

"Treba da učimo lekcije iz istorije i da učimo na greškama koje su napravljene u sitoriji, da bi time razvili bratstvo i prijateljstvo i moramo izvući pozitivne stvari. To je naš stav i, uglavnom kadje u pitanju saradnja sa balkanskim zemljama, potenciramo prijateljstvo, solidarnost i međusobni interes", rekao je Tanilir.

Prema njegovim riječima, postoje određene ekstremne grupe koje će uvijek izvlačiti negativne stvari.

"Ali ljudi zdrave pameti neće biti pod utiskom tih ekstremnih grupa".

"Uopšte ne želimo da ulazimo u polemiku ni sa kim i, kao diplomata, smatram da to nije ispravno. Naš cilj je uvijek da dajemo pozitivne poruke, i radimo za prijateljstvo i solidarnosti naših naroda. Ukoliko postoje pogledi koji mogu da nanesu štetu prijateljstvu, možemo ih riješiti samo dijalogom", rekao je Tanilir.

Bonus video: