Tivat: Odbijen zahtjev opozicije za sazivanje vanredne sjednice SO

58 pregleda 6 komentar(a)
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.01.2015. 13:28h

Sekretarka Skupštine Opštine Tivat Ana Matijević (DPS) nije procesuirala zahtjev 11 odbornika opozicionih stranaka koji traže da se odmah nakon praznika, održi vanredna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o načinu na koji su obračunate komunalije za izgradnju hotela "Regent" i poslovno-rezidencijalne zgrade "Ksenija" u Porto Montenegru.

Lokalni odbori SNP, PzP, DSS, SSR, LIGE i nezavisni odbornik Miomir Abović na konferenciji za štampu krajem decembra, iznijeli su sumnje da je administracija bivšeg tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša pričinila štetu od oko milio i po eura gradskom budžetu, neosnovano dajući Porto Montenegru popust od čak 80 odsto na komunalije za izgradnju "Regenta" iako on nije klasični hotel ragna 5 zvjezdica, već kondo-hotel u kome je 60 odsto apartmana u međuvremenu prodato kao stanovi na tržištu.

Opozicionari smatraju da nisu pravilno obračunate ni komunalije za zgradu "Ksenija".

Oni su stoga tražili i da Opština podnese krivičnu prijavu protiv Kankaraša sa čime se nije složio predsjednik OO Nove u Tivtu Rato Brajković, pa on nije potpisao zajednički zahtjev opozicije.

Odbornik PzP Vladimir Arsić 29. decembra 2014. je sekretarki SO Ani Matijević predao zahtjev za održavanje vanredne sjednice SO koji je potisalo 11 odbornika. Matijević je Arsiću i ostalim potpisnicima inicijative mailom dostavila odgovor da Poslovnik SO Tivat na poznaje termin "vanredna sjednica", kao i da zahtjev za sazivanje sjednice lokalnog pralamenta podnosi jedna trećina od ukupnog broja odbornika, "s tim što se uz zahtjev odnosno inicijativu za sazivanje sjednice podnosi i prijedlog dnevnog reda i materijal za sjednicu".

"Odbornik Arsić je dana 29.12.2014. predao zahtjev sa vašim potpisima, koji su prikupljeni na dan održavanja XIX sjednice SO Tivat, ali uz to nije priložio dnevni red i materijal za sjednicu. Dakle, upućujem Vas da predate novi zahtjev, sa novim potpisima, koji će biti praćen potrebnim materijalom, a ovaj koji je u Službi SO zaveden 5.01.2015. se ne može prihvatiti na postupanje jer je nepotpun", odgovorila je Matijević opozicionarima upućujući ih da joj se obrate za "stručne i administrativno-tehničke poslove, kako bi naredni zahtjev bio valjan".

Inače, u mailu kojim je tražio zakazivanje posebne sjednice SO, Arsić je uz potpise 11 od ukupno 33 odbornika u lokalnom pralementu, predložio da na dnevnom redu bude "formiranje Komisije koja će detaljno i temeljito provjeriti sve obračune naknada za komunalije od 27.12. 2009 do danas, za objekte veće od 500, odnosno od 250 m2.", odnosno usvajanje deklaracije "kojom se obavezuje da Opština Tivat do kraja mandata ovog skupštinskog saziva neće finansirati izgradnju puta Solila- kraj PUP-a Tivat na Luštici, ni direktno iz budžeta Opštine Tivat, niti uzimanjem kredita, niti odricanjem od buduće naplate poreza na nepokretnosti u obuhvatu „Luštice Development".

Bonus video: