Letonska poruka: Proširenje na principu uslovljavanja

51 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.01.2015. 15:39h

Letonija će tokom svog rukovođenja EU voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uslovljavanja, piše u danas objavljenom programu letonskog predsjedavanja.

Letonija uviđa strateški značaj politike proširenja i tokom predsjedavanja će se truditi da unaprijedi tekuće pregovore sa Srbijom, Crnom Gorom i Turskom, navodi se u 36 stranica dugačkom dokumentu u kome se proširenje pominje u svega nekoliko redova, dok je veći dio teksta posvećen planovima za ekonomsku i političku konsolidaciju EU.

"Predsjedavanje će voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uslovljavanja i individualnim zaslugama zemalja kandidata na ispunjavanju zadatih kriterijuma", piše u programu, uz napomenu da će isti kriterijum biti primijenjen i na ostale zemlje zapadnog Balkana koje teže ulasku u EU.

Za četvrtak je u Rigi najavljen ključni sastanak političkog rukovodstva s najvišim predstavnicima Evropske komisije, što podrazumijeva i prisustvo predsjednika Žan-Kloda Junkera i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini. Na tom sastanku će biti održan i poseban panel o susjedskoj politici i pregovorima o proširenju u kome će učestvovati Federika Mogerini, evropski komesar zadužen za ovu oblast Johanes Han i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

Bonus video: