Bartels: Luk stabilnosti NATO biće ojačan članstvom Crne Gore

Prema njegovim riječima, "luk nestabilnosti" se od Rusije proteže do južnog krila NATO-a, gdje će, kako je naveo, dugo godina dominanatan činilac biti opasnost od organizacije "Islamska država"
13 komentar(a)
Knud Bartels, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Knud Bartels, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.01.2015. 12:37h

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO Knud Bartels ocijenio je da NATO mora biti u stanju da "barata", kako ga je nazvao, "lukom nestabilnosti" koji se proteže od sjevernog do južnog dijela Alijanse, od baltičkih zemalja, Ukrajine i Rusije do Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Opisujući "luk nestabilnosti", general Bartels je u intervjuu za posljednji broj crnogorskog vojnog časopisa "Partner" naveo da aktivnosti Rusije "ugrožavaju" neke članice Alijanse.

Prema njegovim riječima, "luk nestabilnosti" se od Rusije proteže do južnog krila NATO-a, gdje će, kako je naveo, dugo godina dominanatan činilac biti opasnost od organizacije "Islamska država". Za razliku od "luka nestabilnosti", prema ocjeni generala Bartelsa, postoji i "luk stabilnosti" NATO-a, a to je članstvo Slovenije, Hrvatske i Albanije u Alijansi. Taj "luk", tvrdi general Bartels, biće ojačan kada i Crna Gora uđe u NATO. Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a kazao da će ministri inostranih poslova zemalja-članica Alijanse najkasnije do kraja 2015. donijeti odluku o pozivu Crne Gore da pristupi Sjevernoatlantskom savezu.

Bonus video: