Konjević: Vanredni izbori u ovoj godini ugrozili bi put u NATO

Konjević je kazao da čudi to da Lukšić više preferira izbore, jer bi u kampanji gubili vrijeme i tako onemogućili nastavak reformi i dostizanje standarda koje Crna Gora treba da ima da bi dobila poziv krajem ove godine
92 pregleda 36 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2015. 13:21h

Vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini ugrozili bi put Crne Gore u NATO, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, navodeći da očekuje da će aneks koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) biti potpisan u januaru.

On je kazao da ne misli da bi za evroatlanski put Crne Gore izbori u ovoj godini bili dobro rješenje.

"Zbog toga ne razumijem kolegu (Igora) Lukšića koji kaže da izbori ne bi ugrozili dobijanje poziva za članstvo u NATO. Izbori bi ugrozili naš put u NATO i to je saopšteno sa više međunarodnih adresa vrlo jasno i precizno", rekao je Konjević u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da čudi to da Lukšić više preferira izbore, jer bi u kampanji gubili vrijeme i tako onemogućili nastavak reformi i dostizanje standarda koje Crna Gora treba da ima da bi dobila poziv krajem ove godine.

"Crna Gora prečesto ima državne izbore. Mislim da je bolje da ova Vlada realizuje pun mandat zbog važnosti 2015. godine na polju euroatlanskih integracija. Ako ne bude poziva za članstvo krajem ove godine, onda se otvara realna potreba za izborima, jer bi to bio ozbiljan neuspjeh Vlade", ocijenio je Konjević,

Na pitanje očekuje li vanredne izbore ove godine, Konjević je rekao da je SDP spreman za izbore nakon dobrih rezultata u najvećem broju opština na posljednjim lokalnim, na kojima su u najvećim gradovima nastupali samostalno ili bili lideri predizbornih koalicija.

"Naš rezultat recimo u Baru, Bijelom Polju, ali i drugim opštinama ohrabruje. Na lokalnim izborima u 2014, gdje je učestovalo preko 70 odsto biračkog tijela Crne Gore, osvojili smo preko 11 odsto podrške samostalnim nastupima", naveo je Konjević.

On je rekao da je članstvo u NATO finalno zaokruživanje procesa obnove nezavisnosti Crne Gore. "Ono će obezbijediti potrebnu stabilnosti i biti jasan signal zapadnim investitorima da je Crna Gora i područje zapadnog balkana sigurna luka za njihove finansijske investicije", kazao je on.

Konjević smatra da će to Crnoj Gori omogućiti više koorporativne kulture, radnih mjesta i dalji privredni razvoj.

"Nije NATO samo najbolji “kišobran” za bezbjednost male države kao što je naša, nego i šansa da jačamo ekonomiju. To je savez najrazvijenijih država u kojem bi Crna Gora bila uvažena svojim pravom da jednako odlučuje kao i druge države članice", kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, posvećenost evroatlantskim integracijama i ispunjavanje svih obaveza na putu do punopravnog članstva u Evropsku uniju i NATO moraju biti prioriteti u narednoj godini.

"Ukoliko svi koji mogu doprinijeti ispunjavanju tih obaveza urade svoj dio posla, ne sumnjam da ćemo do kraja 2015. dobiti poziv za članstvo u NATO. Krajem godine radiće se i evaluacijja privremenih mjerila u poglavljiva 23 i 24", naveo je Konjević.

On je ocijenio da ukoliko ona bude pozitivna, Crna Gora nastavlja pregovore u svim otvorenim poglavljima.

"Da bismo to ostvarili moramo ojačati vladavinu prava, a to znači veću inicijativnost policije u otkrivanju krivičnih djela i bolju saradnju i snažniju ulogu tužioca u formiranju optužnica kao i pravosnažne presude sudova u ključnim slučajevima", kazao je Konjević.

On je upozorio da ne ohrabruje da crnogorski sudovi već godinama ne mogu da donesu konačne presude u nekim predmetima.

"Vladavina prava i dalja reforma službi bezbjednosti ostaju ključni izazovi za poziv za NATO. Ohrabruje da naši partneri zapažaju reforme koje smo u protekle dvije godine sproveli. Izazova će uvijek biti pa i kada budemo dio EU i NATO porodice", rekao je Konjević.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji Konjević je rekao da je potpisivanje aneksa koalicionog sporazuma iskaz želja da se u drugom dijelu mandata Vlade ponovo odrede prioriteti koji će biti okosnica njenog djelovanja.

"Za SDP su to članstvo u NATO i nastavak dinamičnih pregovora sa EU, izgradnje infrastrukture i bolji kvalitet života naših građana", rekao je Konjević i dodao da je SDP blizu dogovora sa DPS-om oko ovih prioriteta i načina kako ih realizovati.

"Postignut je visok nivo konsenzusa oko pitanja iz oblasti NATO i EU agende, izgradnje infrastrukture, daljih projekata u oblasti energetike nakon što je na naše insistiranje EPCG, prije 5 godina, ostala u većinskom državnom vlasništvu pa nam sada ostaju mogućnosti da kao država opredjeljujemo ključne projekte u toj oblasti", kazao je Konjević.

On je objasnio da je postignuta saglasnost oko daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore koji neće biti prodati što je bio zahtjev jednog manjeg dijela javnosti.

Konjević je rekao da su oko dva projekta u oblasti turizma ekpertski timovi nastavili razgovore.

On je kazao da je jasno da o pitanjima projekta Dubovice ugovor na koji je Vlada dala saglasnost mora pretpjeti izmjene jer jedan dio njegovih odredbi su ili nezakonite ili nesprovodljive.

"Ostaje veliki problem u dijelu načina na koji je utvrđena cijena zemljišta na toj lokaciji. Dakle, ne visina cijene kako su mnogi mediji intepretirali, nego način utvrđivanja cijene koji je po stavu naših pravnih ekperata suprotan članu 43 Zakona o državnoj imovini", naveo je Konjević.

On je rekao da vjeruje da će interesovanje Royal grupe za taj projekat ostati kada se koriguju propusti koji su u prethodnom periodu napravljeni.

"Očekujem da potpišemo aneks sporazuma tokom januara. I da se aneks ne potpiše, dvije partije imaju koalicioni ugovor koji je na snazi", kazao je Konjević.

On je istakao da su u ovoj godini prioriteti SDP-a dobijanje poziva za NATO kao i jasni rezultati koje će partneri u EU prepoznati da bi istom dinamikom nastavili proces pregovora.

"Za realizaciju ovih ciljeva neophodna nam je puna politička stabilnost i posvećenost svih državnih institucija. Jačanje vladavine prava ostaje obaveza – to je proces i u svakoj godini moramo imati rezultate koji će značiti snažnije i efikasnije institucije za sprovođenje zakona", rekao je Konjević.

On je kazao da Crnu Goru očekuje početak izgradnje autoputa kao najvećeg infratrukturnog projekta u proteklih nekoliko decenija i da će realizacija projekta na dugi rok biti značajan genarator razvoja.

"Ministar (Andrija) Lompar a posebno ministar (Ivan) Brajović puno su energije uložili u realizaciju ovom projekta, a SDP je siguran u njegovu opravdanost. Rast zaposlenosti ostaje izazov za Vladu u narednoj godini, posebno medju mladima do 25 godina. Ovo ostaje najozbiljniji problem koji Vlada i vladajuća koalicija mora bolje rješavati", istakao je Konjević.

Na pitanje koji su ključni argumenti da će politika SDP-a nastaviti da jača, Konjević je rekao da ta stranka nije pravila krupne greške kad su u pitanju magistralni pravci političkog djelovanja.

On je kazao da jedino SDP može da citira izjave nekog svog predstavnika i iz 1992, 1999, 2006. ili 2011. i da ih danas pošalje u javnost sa punim uvjerenjem u njihovu potvrđenost u ključnim politikama.

"Sjetite se samo koliko je bilo nerazumjevanja koalicinog partnera da ne treba prodati većinski paket EPCG. Sjetite se pojedinih medija koliko su nas napadali da zaustavljamo razvoj u oblasti energetike. Danas na sreću građana Crne Gore pokazalo se koliko smo bili u pravu kada to nijesmo dozvolili", kazao je Konjević.

Upitan postoji li bojazan da novoosnovani Građanski pokret uđe u biračko tijelo SDP-a Konjević je odgovorio da ne postoji.

On je kazao da su slični projekti pokušani i od sličnih inicijatora i 2006. i 2012, ali nijesu se potvrdili u vremenu. "Slična su pitanja bila i nakon formiranja Pozitivne, pa vidite danas šta je rezultat tog političkog projekta".

"Osnivanje novih političkih subekata koji u svojim vrijednostim politikama dijele naše vrijednosti samo je potvrda ispravne politike koju je SDP vodio - strpljive, koja nekad nije nailazila na razumijevanje dijela javnosti, ali istrajne koja je uvijek dovodila do cilja", zaključio je Konjević.

Bonus video: