Protesti sada u drugom planu

Insistiranjem na jednistvenoj politici Predsjedništva i formiranju lokalnih odbora, prihvaćeni Lekićevi zahtjevi za reformu DF-a
71 pregleda 38 komentar(a)
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2014. 19:25h

Odlukom o vođenju jedinstvene politike predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) nakratko je smirilo tenzije među konstituentima i spriječilo moguću radikalizaciju unutar saveza. Insistiranjem na jedinstvenom djelovanju, čelnici Fronta su u drugi plan stavili proteste i započeli proces reformi, na kojem je insistirao lider Miodrag Lekić.

Podsjećajući da je u vrhu Lekićevog saveza bilo primjetno mimoilaženje u daljem djelovanju Fronta, Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da će Predsjedništvo pokušati da uspostavi strategiju djelovanja, "što je pohvalno za političku strukturu tog kapaciteta”.

"Očigledno da je cilj da se ide ka većoj koheziji i objedinjavanju te realno disperzivne strukture po programskim načelima. Oni pokušavaju da naprave određeni red u svom djelovanju i da u prespektivi ne dozvole disonantne tonove iz samog Fronta, koji svakom političkom subjektu samo prave štetu”, smatra Marić.

Predsjedništvo je prošle nedjelje utvrdilo dalje pravce političkog djelovanja i dogovorilo se da konstituenti i predsjedništvo vode jedinstvenu politiku. Odlučeno je da Lekić bude zadužen za spoljnu politiku i koordiniranje unutrašnjeg jedinstva, i najavljeno osnivanje lokalnih organizacija Fronta tamo gdje nisu funkcionisali lokalni odbori.

Koordinacija i osnivanje lokalnih odbora bili su ključni Lekićevi zahtjevi tokom insistiranja na reformi Fronta, čemu su se protivili čelnici Nove srpske demokratije i PzP-a. Najavljeni su i pregovori o formiranju prelazne vlade, a nijesu isključeni protesti u slučaju da ne bude dogovora.

Boris Marić

Predsjedništvo je time ublažilo stavove čelnika Nove i PzP-a Andrije Mandića i Nebojše Medojevića koji su pozivali na izlazak na ulice. Marić smatra da se radi o mnogo ozbiljnijem pristupu.

"Sama najava protesta je jedan vrlo neizvjestan projekat, i ovo je mnogo politički suvislije. Razlozi za proteste postoje permanentno, ali nije dovoljno samo da imate želju. Morate da uraditi mnogo toga da bi mobilisali građane”, smatra on.

Teško do prelazne vlade jer je opozicija hronično nepovjerljiva

Nakon poziva Predsjedništva DF-a na formiranje širokog opozicionog fronta i prelazne vlade, smatra Marić, ne treba očekivati da se ostale opozicione partije odmah odazovu. On očekuje “opipavanje terena”, navodeći da opozicija ima hroničan problem međusobnog nepovjerenja.

"U realpolitičkoj ravni bilo bi očekivano da sve opozicione strukture uđu u razgovore o formiranju vlade koja bi bila alternativa aktuelnoj vlasti. Ipak, realnije je da ostale partije prećute poziv DF-a”, smatra on.

Bonus video: