IA: Poslanici slabo komuniciraju putem emaila

"U periodu od 22. do 28. decembra svega 20 poslanika je odgovorilo na email Instituta alternativa"
0 komentar(a)
email, Foto: Shutterstock.com
email, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.12.2014. 16:56h

Dostupnost crnogorskih poslanika za komunikaciju putem elektronske pošte na veoma je niskom nivou, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Institut alternativa (IA), sa ciljem da ispita u kojoj mjeri su poslanici dostupni za pitanja građana putem email adresa navedenih na sajtu Skupštine.

"U periodu od 22. do 28. decembra svega 20 poslanika je odgovorilo na email Instituta alternativa. Uzimajući u obzir okolnosti koje su mogle uticati na rezultat istraživanja, prije svega brojne obaveze poslanika, ali i činjenicu da je email poslat sa zvanične adrese nevladine organizacije koja je poznata određenom broju poslanika, smatramo da je procenat dobijenih odgovora od 24,7 odsto izuzetno nizak", saopštilla je Milica Milonjić, saradnica na projektima.

Iz IA su podsjetili da jačanje odgovornosti Skupštine prema biračkom tijelu, kao i omogućavanje uključivanja građana u zakonodavni proces i objavljivanje informacija o Skupštini i njenom radu na građanima lako dostupan način predstavljaju važne preduslove za osnaživanje demokratskog upravljanja u crnogorskom društvu.

"Podsjećamo i da Etički kodeks poslanika propisuje da je “poslanik dužan da se na odgovoran način odnosi prema svim građanima za vrijeme svog mandata”, kao i da je “dužan da podstiče i promoviše svaku mjeru kojom se povećava otvorenost prema javnosti”. Pojedini poslanici su nam odgovorili da građani vrlo rijetko koriste komunikaciju putem elektronske pošte, kao i da podaci o konfiguraciji emaila sa domenom skupstina.me nisu poslati svim poslanicima. Takođe, izražena je sumnja u privatnost podataka koji se razmjenjuju putem “skupštinskog emaila”", navodi se u saopštenju.

IA preporučuje da Stručna služba Skupštine redovno ažurira kontakt informacije poslanika i obezbijedi im sve neophodne informacije kako bi omogućili komunikaciju sa građanima putem emaila, te da na sajtu Skupštine bude postavljena samo jedna email adresa za svakog poslanika koju oni koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

"Pozivamo poslanike da prepoznaju značaj učešća građana i otvorenosti procesa donošenja odluka", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: