I dalje bez kazne za tuče i uvrede u Skupštini

74 pregleda 3 komentar(a)
Tuča u Skupštini, Foto: Screenshot (YouTube)
Tuča u Skupštini, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.12.2014. 13:27h

Iako je Skupština nedavno usvojila Etički kodeks o ponašanju poslanika, on neće biti primijenjen na posljednji incident u parlamentu.

U petak veče poslanici i obezbjeđenje parlamenta spriječili su ozbiljniji incident između poslanika DPS-a Obrad Stanišić i SNP-a Velizara Kađerovića. Stanišić je Kaluđeroviću, tokom rasprave o slanju crnogorskih trupa u mirovnu misiju u Avganistanu, dobacivao i više puta ga nazvao "splačinom", nakon čega su dva poslanika ustali iz klupa i krenuli u fizički okršaj. Sukob je prenijet u hol parlamenta gdje su Stanišić i Kaluđerović razmijenili par udaraca prije nego je obezbjeđenje intervenisalo.

Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i slobode, koji je nadležan za sprovođenje Etičkog kodeksa, Ljiljana Đurašković, kazala je "Vijestima" da to tijelo ne može preduzeti nikakvu akciju povodom sukoba dvojice poslanika, ukoliko neko ne podnese inicijativu za to: "Mora se podnijeti inicijativa. Odbor zatim poziva aktere i svjedoke i utvrđuje se kršenje Etičkog kodeksa". Kaluđerović je kazao da on nema namjeru da podnosi inicijativu, a Stanišić nije želio da komentariše objašnjavajući "da je on sve rekao na plenumu". On se nakon što ga je u holu kritikovala ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić izvinio javnosti.

Narušavanje toka sjednice i prekidanje govornika, što je Stanišić više puta učinio, predstavlja lakšu povredu kodeksa. Poslanik DPS-a je načinio i teže povrede Kodeksa, "korišćene riječi, izraza kojima se omalovažavaju druga lica i vrijeđa njihovo dostojanstvo", kao i "ponašanje suprotno načelima profesinalne etike i opšte kulture".

Za lakše povrede Kodeksa može se izreći opomena, dok se za teže povrede izriče javna opomena i udaljenje sa sjednice. Mjera udaljenja, prema Kodeksu, može trajati od “jednog radnog dana, pet i onoliko radnih dana koliko je ostalo do završetka sjednice Skupštine.

U posljednjem sazivu - "bitango", "o'kinuću ti glavu"...

Trenutni saziv parlamenta obilježilo je više incidenata, a najupečatljiviji je bio onaj kada je premijer Milo Đukanović tokom premijerskog sata poslanika Dritana Abazovića više puta nazvao “bitangom.” Sukoba je bilo i u odborima parlamenta.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je na sjednici Radne grupe za izborno zakonodavstvo prvo pozvao “napolje”, a zatim pokušao da stupi u fizički kontakt sa Goranom Danilovićem (DF), ali su ozbiljniji incident spriječili drugi poslanici. Nekažnjeno su prošle i prijetnje koje je poslanik DPS-a Zoran Vukčević uputio Mladenu Bojaniću na Odboru za ekonomiju. Vukčević je tada predsjedavajućem Odbora

Aleksandru Damjanoviću kazao da će Bojaniću “ako mu još jednom pomene ime okinuti glavu”. Bojanić je zbog toga podnio krivičnu prijavu, a Vukčević se branio tvrdnjama da je komentarisao sms poruku koja mu je u tom trenutku stigla. Uvrede su obilježile i cjelokupni rad Anketnog odbora za rasvjetljavanje afere “Snimak”.

Bonus video: