Grahovac: Vučinić ugrožen ako bude ćutao o smjeni

Kao ministar odbrane mogao je preciznije zaključiti kuda idu procesi. On u susret budućnosti kupuje milost saveznika za političko preživljavanje
17 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2014. 08:59h

Bivši direktor ANB-a Boro Vučinić bezbjednosno je ugrožen ako javno ne saopšti zbog čega je podnio ostavku, kazao je geopolitički analitičar Blagoje Grahovac.

“Vučinić je bio svjedok nepočinstava koja dolaze na naplatu”, rekao je Grahovac.

On je kazao da je Vučinić dugo u politici i da ima daleko veće političke ambicije nego što se to može zaključiti.

“Kao ministar odbrane mogao je preciznije zaključiti kuda zapravo idu procesi i kako će se sve to završiti. On u susret budućnosti kupuje milost političkih saveznika za političko preživljavanje. Naravno, on sada nije odgovorio dužnosti jer je u suštini osnovna matrica Đukanovićevog đavoljeg klupka da neće u evroatlantske intergacije”, rekao je Grahovac.

Grahovac očekuje da Vlada imenuje koordinatora ANB-a i tvrdi da je najmanji problem to što ona nema direktora, već što je umjesto da štiti državu, generisala ko zna koliko problema koji su Crnu Goru ugrozili.

“Prvenstveno organizovani kriminal i korupciju, da li direktnim učešćem u toj mreži ili zatvaranjem očiju”, kazao je Grahovac.

Vlada je u četvrtak razriješila Vučinića sa funcije direktora ANB, dok je sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj je trebalo da se raspravlja o tome, odložena zbog nedolaska premijera Mila Đukanovića. Iako je

Vučinić saopštio da podnosi ostavku nakon razgovora i dogovora sa premijerom, Đukanović je u petak rekao da je smijenio direktora ANB jer je procijenio da će time “obezbjediti novu dimaniku i kvalitet u reformama bezbjednosnog sektora”.

Vučinić

“Do ovog trenutka javnost i institucije koje vrše nadzor nad bezbjednosnim sektorom nemaju nikakvu informaciju o razlozima ostavke, pa svako dobronamjeran mora da se zabrine”, kazao je za “Vijesti” Velizar Kaluđerović (SNP), član Odbora za odbranu i bezbjednost.

Taj skupštinski Odbor, kako je potvrđeno “Vijestima”, nije obaviješten o razlozima Vučinićeve ostavke, kao ni ko će voditi ANB do izbora njegovog nasljednika. Vladini amandmani na izmjene zakona o ANB-u, prema kojem Vlada ima pravo da na rok od šest mjeseci imenuje vršioca dužnosti direktora ANB, nijesu dostavljeni parlamentu.

Zbog toga je dilema ko će i kako u ANB-u zaštititi sredstva, metode i izvore podataka od neovlašćenog pristupa, davati instrukcije i naloge za rad organizacionim jedinicama i službenicima, odgovarati za namjensko korišćenje budžeta, što su sve ovlašćenja koja, prema Zakonu o ANB-u, pripaduju samo direktoru Agencije.

Odlaganjem sjednice Savjeta, Vujanoviću pokazao da se ništa ne pita, a Krivokapića htio da ponizi

“Odlaganjem sjednice Savjeta predsjednik DPS(Milo Đukanović) je pokazao predsjedniku države(Filipu Vujanoviću) da je samo lutka na koncu i da se pita o svojim dužnostima koliko čovjek sa svojim pantalonama. Htio je potcijeniti i uniziti i predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića), pa je sve to upozorenje svima da se ne ponašaju suviše komotno”, rekao je Grahovac. Vujanović je, kao predsjednik Savjeta za odbranu, zakazao sjednicu na insistiranje Krivokapića, ali je ona odložena jer se Đukanović nije pojavio.

Đukanović sad neprikosnoveno upravlja obavještajnim sektorom

“Premijer je očigledno želio da ostavi ANB obezglavljenu jer Zakon o ANB ne navodi ko rukovodi njome kada prestane funkcija direktoru. Kada se to poveže sa činjenicom da nije održana sjednica Savjeta za odbranu zbog nedolaska premijera i uvođenje Vijeća za nacionalnu bezbjednost, jasno je da Đukanović sada neprikosnoveno vlada obavještajnim sektorom, na neregularan način i bez bilo kakve demokratske kontrole”, ocijenio je Velizar Kaluđerović (SNP).

Kaluđerović, koji je član Odbora za bezbjednost, je upozorio da je ovakvo stanje jako štetno s obzirom na sva iskustva iz niza prethodnih godina: “Mislim na zloupotrebe bezbjednosnog sektora, posebno ANB-a u političke svrhe, ali i prikrivanja brojnih krivičnih djela učinjenih od strane pojedinaca ili organizovanih kriminalnih grupa koje su pod zaštitom vlasti”.

Bonus video: