"Vlada Crne Gore da spriječi miješanje u rad Savjeta"

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji na drugoj sjednici, kojoj je predsjedavao Ratko Šoć, izabrao je Izvršni odbor koji čine Milorad Radojević – predsjednik, Nenad Vlahović – zamjenik i članovi Nada Sarić Trpka, Slobodanka Pajović, Miodrag Becić, Bodin Radojević i Tomislav Pešić
93 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 27.12.2014. 15:35h

Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji pozvao je Vladu Crne Gore da pronađe konstruktivniji oblik pomoći i saradnje i spriječi, kako su naveli, destruktivno miješanje svog službenika u rad tog organa.

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji na drugoj sjednici, kojoj je predsjedavao Ratko Šoć, izabrao je Izvršni odbor koji čine Milorad Radojević – predsjednik, Nenad Vlahović – zamjenik i članovi Nada Sarić Trpka, Slobodanka Pajović, Miodrag Becić, Bodin Radojević i Tomislav Pešić.

Kako je saopštio Šoć, na sjednici je bilo riječi o, kako je naveo, kontinuiranom pritisku na pojedine članove Nacionalnog savjeta od „Nenada Stevovića, službenika Uprave za dijasporu Crne Gore”. „Iznijeta su pojedinačna iskustva, te je zaključeno da je neprimjereno da se službenik matične države na takav način upliće u rad novoformiranog savjeta te da su pritisci motivisani isključivo željom da se osujeti rad uspješno formiranog Nacionalnog savjeta i manipulacijama formira nova većina”, kaže se u saopštenju.

U Savjetu, naveo je Šoć, vjeruju da se radi o smišljenom djelovanju koje ima za cilj kompromitaciju rada i ugleda savjeta i njegovog istorijskog značaja u političkom ambijentu Srbije. „Nacionalni savjet crnogorske manjine poziva Vladu Crne Gore da pronađe neki konstruktivniji oblik pomoći i saradnje i da spriječi destruktivno miješanje svog službenika u rad tek formiranog organa samouprave crnogorske nacionalne manjine u Srbiji“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je Radojević iznio program rada apostrofirajući osnovne pravce djelovanja – razvoj aktivnosti i servisa/usluga koje će unaprijediti položaj crnogorske nacionalne manjine u oblastima: obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika, formiranje institucija koje će nositi te aktivnosti, promociju rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine i stvaranje pozitivne klime u društvu za uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti. Među pravcima djelovanja je i razvoj kapaciteta članova Nacionalnog savjeta, kako bi uspješno realizovali planirane aktivnosti na profesionalan i kompetentan način u interesu crnogorske nacionalne manjine.

„Na sjednici je konstatovano da je Nacionalni savjet 22. decembra registrovan u Registar nacionalnih savjeta Republike Srbije pod brojem 21, te da je prihvaćen Statut savjeta od strane Ministarstva za državnu upravu, i to kao prvi u odnosu na statute drugih nacionalnih savjeta u ovom izbornom ciklusu”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: